Egy iPhone eszköz Dr. Anyunak - Női vállalkozók Amerikában


Még emlékszem, amikor a fiamnak először volt fülfertőzése: kivenni egy fél napot munkahelyről, elvinni az orvosi rendelőbe, várni a váróteremben, aztán végre amikor bejutsz, az orvos csak belenéz egy pillanatra a fiam fülébe majd közli: "Igen, a fiadnak fülfertőzése van." És azt gondoltam: Wow, ezt sokkal jobban is meg lehetne oldani.
 • Amy Sheng
 • Társalapító - CellScope, San Francisco (USA)
A Cellscope okostelefonnal használható orvosi eszközkészlet családoknak. Annak az otthon lévő szülőnek, aki úgy véli, hogy gyermekének esetleg fülfertőzése van. Csak annyit kell tennie, hogy fogja a készülékünket, ráhelyezi a telefonjára, a másik végét a gyermek fülébe helyezi, és az appunkat használva gyorsan felvesz egy videót, amelyet egy orvosnak továbbít távdiagnózisra.

Mindig is érdekelt a matematika és a természettudományok, ez főként otthonról jött. Mindkét szülőm tanult fizikát és ezt hasznosították is a karrierjükben. Édesapám keltette igazán életre számomra a tudomány világát. Anyukámat pedig több konferenciára is meghívták, hogy prezentáljon a tudományos közleményeiről, ő pedig kivett engem ilyenkor az iskolából és együtt mentünk.
 • Amy 2000-ben tette le mesterszakos mérnökdiplomáját a Stanford University-n.
Nagyon érdekelt a gépészet, de a humánbiológia is. Így visszanézve ez sok mindent megmagyaráz, hiszen ennek köszönhetően kerültem az orvostechnikai eszközök területére.
 • Amy élenjáró orvostechnológiai vállalatoknál dolgozott - műszív és automatizált mikroszkópok fejlesztésében segített.
 • 2009-ben hallott UC Berkeley egy biotechnológiai laborjának projektjéről.
Mobiltelefonnal használható mikroszkópokat készítettek feltörekvő piacokra, pl. TBC és malária távdiagnosztizálására. Amikor erről tudomást szereztem, azt gondoltam: Wow, ez elképesztő. Imádnám ha részese lehetnék.
 • Amy projektmenedzserként csatlakozott a laborhoz.
Vietnámban és Ugandában dolgoztunk próba-, bevezető jelleggel, és rengeteg visszajelzést és választ kaptunk szakmabeliektől. És emlékszem, hogy sokat beszélgettünk róla: "Hogyan tudnánk hasonló hatást kelteni az otthonunkhoz közelebb is?" Nagyon szerettük volna, hogy termékeink kijuthassanak a laborból a nagyvilágba.
 • A labor támogatásával Amy és kollégája, Erik Douglas, 2011-ben elindította a CellScope-ot.
"Annak lenne értelme, ha megtarthatnák az eszközt."

Úgy döntöttünk, hogy fülvizsgálattal kezdünk, és így az okostelefonos otoszkóp volt az első orvostechnikai eszközünk.

"Ennek amúgy egészen jó érzete van."

Megtudtuk, hogy évente kb. 20 millió fülfertőzéssel kapcsolatos üggyel fordulnak orvoshoz az USA-ban.
 • Egy 3D nyomtató segítségével kezdtek készíteni és tesztelni egyszerű prototípusokat.
Kinyomtattuk ezeket a prototípusokat, aztán meg, tudod, mentünk lencséket vásásrolni, meg trükköket alkalmaztunk, például emlékszem, hogy bementem egy ékszerüzletbe venni kis aranygyűrűket, mert ezekkel tudtuk az optikai szálakat egybefogni.
 • Egy évbe telt, míg Amy és Eric 2 millió dollárt gyűjtött össze kezdőtőkének. 
 • Egy évvel később újabb 3,5 millió dollárt sikerült gyűjteniük. Találtak egy helyi gyártót és elkezdték a készülék tesztelését.
Elmentünk orvosokhoz és szülőkhöz hogy visszajelzést kaphassunk - szóval folyamatosan alakítgattuk és javítgattuk a termékünket. Nagyon sok fülvizsgálatot végeztünk egymáson. Azt hiszem a legtöbb felvétel a saját füleinkről van.
 • Már több mint 700 orvos és klinikus használja a Cellscope otoszkópját.
 • A fogyasztói marketinget 2015-ben tervezik kezdeni.
A fogyasztókkal kapcsolatban az a nehézség, hogy hogyan veszel rá egy anyukát vagy egy apukát, aki még sosem használt otoszkópot, és még azt sem tudja, mi az, hogy képes legyen használni ezt otthonról? Szóval nagyon sok mindenről kellett a csapatunknak gondolkoznia arról, hogy hogyan tudnánk a rendszert - mind hardver és szoftver oldalról - a lehető legkönnyebbre készíteni.

A digitális egészségügy és az, amivel mi foglalkozunk, annyira új, hogy még nem igazán vannak letisztult üzleti modellek, amelyeket használhatnánk.

Vannak ötleteink más készülékekre. A víziónk óriási, legfőképp a fejlődő országok számára, ahol sok embernek nincs lehetősége orvoshoz menni - annak a lehetősége, hogy egy olyan okostelefonnal használható eszközük lehessen, mint a miénk, és ezzel adatot közvetíthessenek egy orvosnak tulajdonképpen bárhova - az fantasztikus lenne.

Forrás: The Story Exchange - megjelent: 2014. november

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés