A hajszalon szépsége - Női vállalkozók Amerikában


Soha ne bízd el magad a vendégeidet illetően. Mindig olyan színvonalú szolgáltatást adj, mint az első napon és akkor minden bizonnyal visszatérnek.
 • Ana Perez
 • Tulajdonos – Kika hair design
 • New York- USA
Az emberek betérhetnek bármelyik szalonba, de nem kapnak személyre szabott szolgáltatást. Az enyém minden esetben az. A haj fontos az embereknek, ez nem olyan, hogy ’OK, kit érdekel’, az én vendégeimnek a haj nagyon sokat számit.
 • Ana Bogotában, Kolumbiának egy 8 gyermekes család hatodik gyermekeként látott napvilágot.
 • Gyermekként emigrált az USA-ba
Édesapám a 60-as évek közepén döntött úgy, hogy Amerikába jön. Szabó volt a mestersége, vízumot és munkavállalási engedélyt kapott, hogy itt dolgozhasson. Azt mondta: ’nekivágok, hogy jobb lehetőséget teremtsek a gyermekeimnek, és támogatni tudjam őket’.
Édesapám nagy szerepet játszott abban, hogy milyen üzletasszonnyá váltam. Amit tőle láttam az az elhivatottság és a munkája iránti tisztelet volt. Ez bennem is megvan a szakmám iránt.
 • Ana a család egyik barátjának szalonjában kezdte karrierjét női fodrászként 
Nagyon szeretem ezt csinálni, ahogy szerettem a barbie babáim haját is elkészíteni. 13 évesen még alig értem el a fejmosót, de 16 évesen már szék mellett álltam, fodrász iskolába jártam és képesítést szereztem
 • Az évek során különböző szalonokban dolgozva hűséges vendégkört épített fel
 • 1986-ban a nővére megnyitotta saját szalonját és felkérte Anát hogy dolgozzon vele 
Körülbelül 4 évvel később átvettem az üzletét. Nem töltöttem ott túl sok időt, mikor sajnos eladták az épületet és be kellett zárnom
 • Ana széket bérelt egy korábbi munkatársának szalonjában
Úgy éreztem mindent újra az elejéről kellett kezdenem
 • 2001-ben kisfia született a párjától, akivel már régóta együtt volt. És felépítette vállalkozását – a Kika Hair Design-t
Mikor újra meg akartam nyitni a helyet, elmondtam az ingatlanügynöknek, hogy már több mint 20 éve az üzleti életben tevékenykedem, de nem vettek komolyan. Miért érezte úgy, hogy nem vették komolyan? Alacsony/kicsi vagyok és nő. De mikor a fiam apja velem jött, láthatták, hogy van férfi mellettem és akkor már komolyan vettek.
Aki jól akar dolgozni annak minőségi termékekre, beruházásokra van szüksége. 20.000 dollárral kezdtem, ez az összeg sok eszközöm/felszerelésem értékét magába foglalta
 • Ana fokozatosan növelte az alkalmazottai számát
Üzleti szempontból meglehetősen nehéz mert a legtöbb stylist nagyon anyagias, szeretnek másfelé kacsingatni és váltani. Egy fiatal hölgy lépett be az ajtómon, akkor érkezett Irországból és munkát keresett, ő azóta is velem dolgozik. Ahogy múlt az idő két másik fiatalembert vettem fel
 • De ők már nem voltak olyan lojálisak. Az egyikőjük az otthonában kezdte fogadni a vendégeket. A másik pedig a konkurensévé vált
2 háztömbnyire nyitotta meg a szalonját. Nem értettem a számítógéphez, sajnos megbíztam benne és beleegyeztem, hogy az adatokat gépre vigye, természetesen nem sejtve hogy ezt azzal a céllal tette, hogy saját vállalkozást indítson.
 • Ana most már csak olyan stylisttal dolgozik együtt, aki versenytilalmi megállapodást (konkurens cégnél nem helyezkedik el) ír alá.
 • Kozmetikai szolgáltatásokkal bővítette vállalkozását
Foglalkozunk körömépítéssel, gyantázással, arcápolással, sminkes részlegünk is van, ezeket most próbálom bevezetni. Hetente 100 és 250 közötti vendéget fogadunk.
 • Ana többet szeretne a vállalkozás üzleti részére fókuszálni, de nehéz megválnia vendégeitől
Vannak olyanok, akik 15, 25, 30 éve hozzám járnak, második, harmadik generáció, ők azok, akik ennyi ideig itt tartottak ezért is olyan nehéz elmennem a szék mellől, mert ez a garanciám.
A legnagyszerűbb érzés az embereket boldoggá tenni, itt megtalálnak, beszélgetsz velük, barátságokat kötsz és nemcsak gyönyörűvé tudod őket varázsolni, hanem akár tanácsot és reményt is tudsz adni, számomra ez nagyon fontos.

Forrás: The Story Exchange - megjelent: 2012. december
Fordította Sikora Erika, a Nőtárs Alapítvány önkéntese. 

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés