Egy nő a konyhában - Női vállalkozók Amerikában


Elképzelni sem tudtam, hogy valaha a vendéglátóiparban dolgozzam. Egyetemi családból származom, étterembe soha nem jártunk. Spórolós voltam, miért költöttem volna pénzt étteremben, mikor otthon az étel mindig jobb volt és abban az időben, 35 évvel ezelőtt ez valóban így volt.
 • Jody Adams
 • A Rialto étterem vezetője és tulajdonosa
 • Cambridge, Mass
 • USA
Nem jártam gasztronómiai iskolába, de tudtam hogyan kell főzni. 16 vagy 17 éves koromtól ételkészítéssel kerestem a kenyerem. Dolgoztam külsős rendezvényeken, sőt egy nyáron még privát szakács is voltam.
 • Jody a Brown egyetemen diplomázott 1980-ban, a karrierjét illetően bizonytalan volt
 • Elkezdett egy egészségügyi mesterképzést és egy gourmet élelmiszerboltban dolgozott
Körülbelül 25 éves voltam és azt gondoltam olyan pályát választok, ami boldoggá tesz. Ez pedig az étel volt. De azt mondták túl öreg vagyok és nem elég erős ahhoz, hogy tálakat, edényeket emelgessek, aztán pedig azt, hogy nem vagyok elég tapasztalt. Pedig minden tapasztalatom megvolt a főzéshez, de éttermi tapasztalatom valóban nem volt.
 • Még az egyetemen Jody találkozott Julia Child-dal, aki népszerűvé tette a francia konyhát Amerikában. Hozzá fordult tanácsért.
Leült velem és azt mondta, az hogy nincsen éttermi tapasztalatom valóban gond lehet, de jó szakács vagyok és elhivatott; ezzel elég önbizalmat adott hogy egy Bostoni állásra jelentkezzek.
 • 1983-ban Jody végül is állást kapott egy Bostoni étteremben
Egy étel házhoz szállító cégnél helyezkedtem el, ami őrületes, sohasem csinálnám olyasvalakivel, aki előtte még nem dolgozott étteremben. Az első hónapokban megvágtam, megégettem magam, sírtam és teljesen össze voltam zavarodva. Ez volt az egyik legnehezebb dolog, amit valaha is csináltam, de otthon éreztem magam, úgy éreztem a helyemen vagyok, ott, ahova tartozom.
 • Jody először line chef-ként (adott munkafolyamatért felelős) dolgozott majd pedig sous chef (konyhafőnök helyettes) lett
 • 1990-ben főszakács egy vezető étteremben
 • Újító menüket kreált keverve a hagyományos New England-i összetevőket a tradicionális olasz konyhával.
Megértettem, hogyha elismerést akarok szerezni a többi chef között, akkor túl kell lépnem önmagamon, de ez nagyon nehéz, mert a nőket gyakran nem veszik figyelembe. Azok, akik vállalkoznak, akik hozzá vannak szokva a folyamatos változáshoz, pörgéshez, nem várnak. Bizonyos fokig önmagukat reklámozzák és habár ez néha kényelmetlen/kellemetlen, de muszáj megtenni.
 • Jody-t 1983-ban az étel és bor magazin a legjobb új séfnek választotta.
 • Ugyanebben az évben őt és 3 partnerét felkérték, hogy nyissák meg saját éttermüket a Charles hotelben. Az éttermet Rialto-nak nevezték el.
Ezt a jópofa éttermet nyitottuk és a kezdeti nehéz időszak után 4 csillagot is kaptunk, és a tény hogy a Harvard tér közepén vagyunk körbevéve az egyetemmel és annak közösségével azt jelenti, hogy szerintem nekünk van a legérdekesebb vendégkörünk a világon, akik átlépik a Rialto küszöbét.
 • Az egyik vendége a barátnője és mentora Julia Child volt.
Steak volt a menün, amit Julia kipróbált, majd odahívott és azt mondta, hogy változtatnom kell rajta: „nem a legjobb minőséget használod Jody”, azt válaszoltam „rendben Julia, rajta vagyok”.
 • A több mint egy évtizedes siker és a hőn áhított James Beard díj után, amit sikerei elismeréseként kapott, Jody kivásárolta partnereit és a Rialto kizárólagos tulajdonosa lett.
A Rialto-ban minden nap keményen kell dolgoznunk, hogy ezt a pezsgő életet fenntartsuk, és ebben mindenkit érdekeltté teszünk az étteremben; az étlapot havonként változtatjuk, a konyhának mindig valami újat kell alkotnia, mint például új fogások, új hozzávalók, új technikák, új receptek.

Lehet beszélni róla, annyi PR-od lehet, amennyit csak akarsz, közölheted a világgal hogy milyen fantasztikus vagy, de ha besétálnak az ajtón és nem érzik, rögtön tudják. Tehát szembe kell nézned a kihívással és meglátod mi történik.
 • A Rialto 20 év után még mindig egyike Boston legjobb éttermeinek.
Forrás: The Story Exchange - megjelent: 2014. június 
Fordította Sikora Erika, a Nőtárs Alapítvány önkéntese. 

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés