E-hulladékaink újrahasznosítása - Női vállalkozók Amerikában


2001 őszét írtuk, megszületett a kislányunk. Munkakilátásaink nem voltak túl biztatóak, de mindenképpen Tulsában szerettünk volna maradni. Ezért úgy döntöttük, hogy belevágunk egy akkor még új dologba, az elektronikai hulladékok újrahasznosításába.
 • Tracy Phillips
 • A Natural Evolution Inc. tulajdonosa
 • Oklahoma, USA
A Natural Evolution elektronikai hulladékok felelős újrahasznosítását végzi. Mi nem foglalkozunk a hulladékok lerakóba való elhelyezésével és nem is tettük soha. Tulsában születtem, Oklahoma államban és itt is nőttem fel. Édesapám Amerikában született ír, lánykori nevem Finnigan. Szüleink elváltak, amikor 11 éves voltam. Attól kezdve mi hárman, húgommal és édesanyámmal nehéz körülmények között éltünk. Főiskolai éveim alatt majdnem végig dolgoztam. Szinte minden munkát elvégeztem, hogy önmagam maradhassak és tető legyen a fejünk fölött.
 • Traci 1994-ben szerzett üzleti diplomát.
 • Diplomásként először másológépeket értékesített jutalékos rendszerben.
Abban az időben ez egy nagyon jó üzlet volt. Egy idő után azonban úgy éreztem, nem szeretem azt, amit nap mint nap csinálok, s a munkám igazából nem fontos nekem, ezért felálltam.
 • Traci ekkor egy technológiai cégnél helyezkedett el, ahol a vezetői pozícióig dolgozta föl magát a ranglétrán.
A cég videót és zenét közvetített az interneten, elsőként a piacon. Nagyjából 70 órát dolgoztunk egy héten és rengeteget utaztunk.
 • 1999-ben Traci feleségül ment Chris Phillips-hez.
 • Két évvel később megszületett lányuk, Sable.
Amikor megszületett a kislányom a főnököm gratulált, és mellékesen közölte, hogy a részlegünk megszűnik, így a továbbiakban nem tartanak igényt a munkámra. Én nagyon sokat dolgoztam ezért a cégért, a bejelentés igazi arculcsapásként ért. Ebben az időben a férjemmel az elektronikai hulladékok újrahasznosításának problematikájáról végeztünk kutatást.
 • Traci nagymamájától kapott kölcsönből, az újszülött baba mellett, Traci és Chris elindították a Natural Evolution, Inc.-t.
A céget a férjemmel együtt alapítottuk, de én vagyok a 100%-os tulajdonos. Chris úgy döntött ő abban jó, hogy másoknak pénzt termeljen, én pedig jó leszek főnöknek. Nekünk a visszaforgatható hulladék újrahasznosítása az üzlet. Munkánk során különféle anyagokat dolgozunk fel, különválogatjuk a fémeket, az alumíniumot, a rezet, a nikkelt s néhány különleges anyagot: bródiumot, radiumot. Foglalkozunk az arany visszanyerésével is.  Csak az anyagok továbbértékesítése után jutunk pénzünkhöz.
 • Traci kötelezte magát ügyfelei felé, hogy a hulladékot szakszerűen és felelősen kezelik, ami azt jelenti, hogy az elektronikai szemét nem végezheti a lerakóban.
Rendkívül fontos, hogy így visszanyerjük véges erőforrásaink egy részét, a fémeket, míg ha a lerakóba kerülnek, akkor elpazaroljuk azokat.
 • Ahogy a Natural Evolution növekedett, Tracy bevont egy másik céget is a munkába, hogy a mennyiséget kezelni tudják. Tudomására jutott azonban, hogy nem az elvárt norma szerint működtek. 
Kiderült, hogy 23 rakomány hulladékot szállítottak kezelés nélkül a lerakóba, melynek a megfelelő újrahasznosítását már kifizettük. Nem tehettünk mást, minthogy az egészet, visszavásároltuk. Nagyon sok pénzünkbe került, pedig akkor még nem voltunk abban a helyzetben, hogy ezt megengedhessük magunknak. Ma már nyereséget termelünk.
 • A Natural Evolution évente 3 millió font elektronikai hulladékot hasznosít újra.
 • Ügyfeleik között találjuk Tulsa állami iskoláit, a helyi kórházakat, önkormányzati irodákat.
 • 13 alkalmazottal dolgoznak, s a növekedésük folyamatos.
Legfőbb szempont számomra, hogy a dolgunkat a lehető legtökéletesebben végezzük. Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy az emberek napi munkája olyan legyen, amiben hisznek, és amire büszkék tudnak lenni.

Forrás: The Story Exchange - megjelent: 2013. október
Fordította Zajzon Kriszta, a Nőtárs Alapítvány önkéntese.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Interjú - Csekő Etelka (varrónő)

A cippzáron belül – Zazálea világa

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés