A női tulajdonban álló vállalkozások aránya 15 százalék

Egy év alatt a női cégvezetők aránya 32 %-ről 34%-ra emelkedett, sőt a cégtulajdonosok terén is magasabb az arány, hiszen a tavalyi 40%-kal szemben idén a vállalkozások csaknem 43%-ánál találkozhatunk női tulajdonossal áll a Bisnode Magyarország nőnapi elemzésében.

Évről-évre újabb és újabb felmérések foglalkoznak a nők és a férfiak helyzetének alakulásával. A KSH nemrégiben közzétett tanulmányából kiderül, hogy a felsőfokú végzettséggel vezetői pozíciót betöltő személyek körében a nők átlagosan 30 százalékkal keresnek kevesebbet férfi társaiknál, míg a korábbi években átlagosan „mindössze” 20%-os eltérés volt megfigyelhető.  A Bisnode Magyarország Kft. a közelgő nőnap alkalmából megvizsgálta, hogyan alakul a hölgyek részaránya a vezető tisztségviselők, illetve cégtulajdonosok között.

Magyarországon átlagosan minden harmadik cégben találkozhatunk női vezetővel, ami önmagában szép számnak tűnik, ám még mindig elmarad a gazdaságilag aktív női lakosság 46%-os részarányához képest. Jellemzően inkább a kisebb – 10 fő alatti – alkalmazotti létszámmal rendelkező vállalkozások esetében találkozhatunk az országos átlagot (34,04%) megközelítő aránnyal, a nagyobb vállalkozások esetében viszont már gyengébb értékekkel kell szembesülnünk. A 10-19 főt foglalkoztató cégeknél még 27,58%, míg a 20-49 és 50-249 főt foglalkoztató kategóriában ez az arány már nem éri el a 26%-ot.

A legalacsonyabb aránnyal a 250 fő feletti vállalkozásoknál találkozhatunk. Ezek fényében talán nem meglepő, hogy a teljes vállalati szféra aktív munkavállalóinak mindössze 27,35%-a dolgozik olyan vállalatnál, amely vezetőségében nők is helyet kapnak.  A tisztán nők által irányított vállalkozások a teljes cégvilágnak viszont már csak 26%-át teszik ki, az alkalmazottak aránya pedig nem éri el a 11%-ot a privát szféra teljes aktív munkavállalói számához képest.

A Bisnode elemzése szerint, regionális bontásban vizsgálva a női cégvezetők megoszlását, mindössze 1-2 százalékpontos eltérések tapasztalhatóak az országos átlaghoz képest. Jó hír, hogy a női cégvezetők aránya kivétel nélkül minden megyében növekedett az elmúlt egy évben. A legnagyobb, több, mint 2,5 százalékpontos növekedés Vas megyében történt, ám ez sem volt elegendő ahhoz, hogy feljebb tornázza magát a tavalyi utolsó helyről.

2 százalékpont feletti növekedést figyelhettünk meg Győr-Moson-Sopron és Zala megyében, mellyel előbbi megőrizte 18. helyét, míg utóbbi felkerült a rangsor 11. helyére. A tavalyi első helyen álló Csongrád megyében találkoztunk a legalacsonyabb növekedéssel; a női cégvezetővel rendelkező cégek aránya a megyében bejegyzett összes céghez képest kevesebb, mint 0,9 százalékponttal emelkedett, ami a rangsor 4. helyére volt elég. Csongrád megyéhez hasonlóan Pest megyére és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére is mérsékelt (1 és 1,29 százalékpont) növekedés volt jellemző, így előbbi a megosztott 6. helyről a 14-re, utóbb az 5-ről a 9. helyre esett vissza. Budapest 1,71 százalékponttal növelte ugyan a női cégvezetők arányát, de ennek ellenére maradt a 15. helyen.

A hölgyek a vállalkozások tulajdonosi körében még markánsabban képviseltetik magukat, országos szinten a cégek 42,7%-a rendelkezik női tulajdonossal. A magyar gazdasági társaságokat alkalmazotti létszám szerint csoportosítva a 250 fő feletti cégeknél találkozunk a legritkább esetben (31,91 %-ban) női tulajdonossal. A leggyakrabban pedig a kevesebb, mint 10 főt foglalkoztató cégek tulajdonosi struktúrájában vannak jelen.

Arányaiban a leginkább „vállalkozó kedvű” hölgyeket Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében találjuk, ugyanis a női tulajdonossal rendelkező cégek aránya ezeken a területeken meghaladja a 44%-ot. Budapesten a legrosszabb a helyzet, ahol mindössze 41,64% ez az arány. Hozzá kell tennünk azonban, hogy a negyven százalék feletti megoszlás a női és férfi tulajdonban lévő vállalkozásoknak köszönhető, a tisztán női tulajdonban álló vállalkozások országos aránya nem éri el a 14,6%-ot (a fővárosban a legjobb az arány 15,47%).

Mivel egyre több hazai és nemzetközi fórumon foglalkoznak a nők helyzetével, várhatóan a jövőben a hölgyek szerepe tovább fog nőni a cégvezetésben. Bár még mindig a vegyes vezetésű (női és férfi vezetőkkel egyaránt rendelkező), illetve vegyes tulajdonban álló vállalatok vannak túlsúlyban Magyarországon, reméljük, hogy az elkövetkező években egyre több tisztán női vezetésű vagy női tulajdonú vállalkozást köszönthetünk hazánkban.
Forrás: Bisnode

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Interjú - Csekő Etelka (varrónő)

A cippzáron belül – Zazálea világa

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés