Technikai áldás a szépségért - Női vállalkozók Amerikában


Mindig is szerettem a számítógépeket és a technikát, de sosem gondoltam rá, hogy ebben dolgozni is tudnék, mert nem vagyok szoftverfejlesztő mérnök. 
 • Melody McCloskey
 • Társalapító és Vezérigazgató – StyleSeat
 • San Francisco, USA
Felmerült bennem egy ötlet, hogy a megjelenéssel kapcsolatos szolgáltatásokat valójában a fogyasztók szemszögéből nézzük, ne pedig a szépség ipar szemszögéből. Nem sokat tudtam a szépség iparról.  A StyleSeat egy platform a stylistok, kozmetikusok, sminkesek, műkörmösök (továbbiakban sylistok) részére, tehát a szépségipar művészei részére, hogy segítse azok munkáját. A StyleSeat biztosít a stylistok számára egy platformot, valójában egy weboldalt, ahol a foglalásaikat és ügyfeleiket kezelhetik, valamint egy mobil applikációt, amellyel ezeket a mobiltelefonjukkal is elérhetik. 
 • Melody San Francisco-ban nőtt fel.
 • A középiskolában ő volt az egyetlen, aki haladó számítógépes órára jelentkezett.
Nagyon vártam az órákat, és a tananyagot nagyon szerettem, de a tanárok nem tudtak jól kezelni, az órák dinamikája más volt, mint a többi óráé, és senki nem biztatott arra, hogy szoftver mérnök is lehetnék, csak akarnom kell. Szóval abbahagytam az órák látogatását egy időre. 
 • Hátrahagyva a számítógépes órákat, Melody a nemzetközi kapcsolatok szakon végzett a főiskolán.
 • A főiskola elvégzését követően azonban beleszaladt a san francisco-i műszaki nyüzsgésbe. 
San Francisco előnye, hogy egy követ nem tudsz leejteni úgy, hogy 5 mérnököt vagy cégalapítót ne találj el. A barátaimmal arról beszéltünk, hogy miként lehetne pénzt gyűjteni, miként lehetne a legtehetségesebb mérnököt megnyerni, hogy a technikai hátteret biztosítsa részemre. A cég fejlődése során számos dologgal kell foglalkozni, szóval rengeteget kellett tanulnom. Már az elején világosság vált, hogy ez valójában egy életpálya. 
 • Az ihlet néhány rosszul sikerült hajvágást követően jött meg.
Három összesen 1000 dollárba kerülő hajvágást és festést egymást követően nem voltam megelégedve az eredménnyel. Végül kikötöttem valakinél, aki valóban csodálatos dolgot művelt, és amint végzett, már alig vártam, hogy mikor lesz a következő találkozóm, hogy mielőbb láthassa valaki az eredményt. Megjött az önbizalmam, jól éreztem magam a bőrömben. Ezt követően meg akartam találni a módját, hogy miként tudok más nőkön is segíteni, hogy ugyanezt érezzék. 
 • Melody megálmodott egy weboldalt, ami összeköti a nőket a szépség ipar szakembereivel. 
Minél több kutatást végeztem, annál jobban realizálódott bennem, hogy nem csak a vendégek számára, hanem a szépségiparban dolgozók részére is kell segítség ennek érdekében. 
 • Melody talált egy fejlesztőt, aki megírta a programot és beszervezett egy barátot, aki elkészítette a weboldal design-t. 
 • És egyszercsak elkészült a weboldal első verziója. Melody felvette a kapcsolatot egykori ismerősével,  a szoftver mérnök Dan Lavine-nal.
Azt mondtam Dan Lavin-ek, hogy ez az én álmom, és szeretném, ha társalapító lenne, mire ő igent mondott. Mire én, rendben, de ki kell lépned a munkádból, és nem fogok tudni neked pénzt adni, egyelőre nincs pénz, és lehet dugába dől az egész. De ekkor is igent mondott. Sőt azután is igent mondott, miután közöltem vele, hogy valószínűleg kell majd tőle némi befektetés is, hogy el tudjunk indulni. 
 • Melody és Dan 2010-ben kezdte a StyleSeat-et.
 • Az „idővel majd megtérül” Start-Up rendszerben dolgoztak, tehát heti 7 napot, fizetés nélkül.
Az első másfél évben egyhelyben haladtunk, bizonyára azért, mert az üzlethez szükséges pénzgyűjtés nagy kihívás volt számunkra. A befektetők nagy többsége férfi. Csak azt látták, hogy egy nő bejön hozzájuk ezzel az applikációval, ami valójában főleg csak női szükségletekre fókuszál, és egyszerűen nem értették.A legtöbb visszajelzésünk a befektetőktől arról szólt, hogy nem hiszik, hogy a nők ezt valójában akarják, és szükségük van rá, továbbá a szalon tulajdonosok nem fogják használni ezt a technológiát. Továbbá a befektetők 20%-a kopasz, tehát nehezen tudták beleélni magukat az ilyen jellegű problémákba. 
 • Végül Melody és Den kiállítottak a Tech Crunch Disrupt technológiai kiállításon és befektetőktől 700 ezer dollárt gyűjtöttek, többek között Ashton Kutcher-től. 
 • Felvettek egy csapatot, elkészítették teljesen a webes felületet, és bevonzották a felhasználókat. 
Amint a stylist beregisztrál, kap egy csomó vendéget, és persze tovább adja az infót az ismerőseinek, akik megint beregisztrálnak. 
 • Melody és Den további 14 millió dollárt kapott, hogy tovább fejlődjenek. 
 • Amerika szerte több, mint 250 ezer stylist csatlakozott már hozzájuk. 
Amikor nagyobb céggé nősz, a dolgok kicsit egyszerűbbé és izgalmasabbá válnak, mert realizálod, hogy ez olyasvalami, amire az embernek vágynak. Visszamentünk a befektetőkhöz, akik az elején elutasítottak, és mondták, hogy még mindig nem értik, de a számok nem hazudnak.

3 éve vagyok ebben az üzletben és addig akarom csinálni, amíg nem érek el valami igazán nagyot, valami jelentőségteljest. 

Forrás: The Story Exchange - megjelent: 2014. november
Fordította Szegedi Ferenc, a Nőtárs Alapítvány önkéntese. 

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés