Mosogatóból konyhafőnök - Női vállalkozók Amerikában
A vendéglátóipari vállalkozás azon belül is egy étterem vezetése nem való mindenkinek, sok felelősséggel jár, túl sok benne az ismeretlen és nagy anyagi befektetés szükséges hozzá.
Egyfajta kockáztató hozzáállást igényel és az is nagyon fontos, hogy legyen az emberben merészség.
- Ana Sortun Konyhafőnök/tulajdonos – Oleana, Cambrigde, Mass., USA
- Ana első munkáját 14 évesen kapta, mosogató lett egy Seattle-i kávézóban. Közben főzőleckéket vett egy szakácstól aki a Párizsi La Varenne főzőiskolában -ban tanult.
Minél többen vonták kétségbe vállalkozásom sikerét, én annál jobban véghez akartam vinni merész álmomat.
- Ana a középiskola elvégzése után 2 évig franciául tanult. 1988-ban 19 évesen érkezett Párizsba.
Kétségbeesve hívtam anyukámat és sírtam, hogy nem fog menni. De aztán valahogy összeszedtem magam és nagyon gyorsan felnőttem.
- Ana a La Varenne-ben dolgozott főzőórákért cserébe.
- Majd 1990-ben tért haza az USÁ-ba és Bostonban telepedett le.
- 25 évesen kapta meg élete első konyhafőnöki állását, egy külvárosi étteremben.
- Egy évvel később egy másik étteremben kapott munkát. A következő 5 évet azzal töltötte, hogy felépítse hírnevét mint félelmet nem ismerő, újító konyhafőnök.
- Ez idő alatt meghívást kapott Törökországba.
Azt a napot sose felejtem el, annyira nagy hatással volt rám az a sok új íz, illat, fűszer, a mediterrán hangulat. Ez a nap egyfajta fordulópontot jelentett az életemben, ekkor döntöttem el, hogy saját éttermemben mediterrán ízek modern változataival szeretnék dolgozni.
- Ana egy munkatársával, Garry Griffin-nel nyitotta meg első éttermét, az Oleana-t 2001-ben, de előtte 3 évet töltöttek tervezéssel és befektetőkkel való tárgyalással.
- Ana és étterme számos díjat nyert.
- 2008-ban nyitották meg Sofra nevű, közel-keleti kávézót és pékséget, majd 2013 Sarma nevű éttermet.
- Ana 150 alkalmazottat foglakoztat az éttermeiben és évi 8 millió dolláros bevétellel büszkélkedhet.
Hogyan tudunk folyamatosan növekedni? Erős csapatokat kell építenünk, ezáltal leszünk jobbak és erősebbek a vetélytársainknál.
Forrás: The Story Exchange - megjelent: 2014. június
Fordította Hoffmann Márta, a Nőtárs Alapítvány önkéntese.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése