Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában


Az üzletünk beindítása előtt még senki nem próbálkozott hasonló projekttel.
A pénzszerzésnek egy teljesen új lehetőségét hoztuk létre.
Lényegében egy olyan pénzügyi ágazatot alkottunk meg, amely akkoriban teljes egészében újdonságnak számított.
 • Danae Ringelmann
 • Társ-alapító – Indiegogo
 • San Francisco
Az Indiegogo egy online platform, ahol bárki elindíthatja a saját kampányát pénzszerzési céllal. Legyen az akár egy helyi kávézó, városi múzeum, az unokatestvéred filmje, a kedvenc non-profit-od, vagy a helyi közösségi kert.
Megpróbáljuk megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy mindenki abba fektethessen be, ami igazán fontos számára.
 • Danae San Francisco-ban nőtt fel, középső gyermekként.
 • A szüleinek volt egy saját vállalkozása.
A szüleim azért akartak saját üzletet, hogy ők maguk irányíthassák az életüket, azért, hogy a család lehessen az első. Minden este együtt vacsoráztunk, és amikor problémák merültek fel az üzlettel, azokban a stresszes időkben előttünk beszélték meg, hogyan fedezhetnék a heti kiadásokat.

Emlékszem, hogyan néztem végig a szüleim küzdelmét, azt, hogy nem tudnak kijönni a pénzből, és ez nagyon mélyen érintett.
 • 1996-ban, amikor a szülei cége becsődölt, Danae ösztöndíjat nyert az Észak-Karolinai Egyetem bölcsészkarára.
Amikor lediplomáztam, annyit biztosan tudtam, hogy valamilyen üzletbe szeretnék kezdeni, folyamatosan csak azt mondogattam magamnak, hogy a saját főnököm akarok lenni.
És tudtam, ahhoz, hogy ezt megvalósíthassam, értenem kell a pénzügyekhez, az üzlethez.
 • 21 évesen Danae New York-ba költözött, és pénzügyi elemzőként dolgozott a JP Morgan csoportnál.
Ez egy tanulási tapasztalat volt számomra a pénz körforgásáról. Ki dönti el, hogy mi az, amit finanszíroznak és mi az, amit nem. És rájöttem, hogy a pénz mozgásának folyamata korántsem olyan igazságos, mint kellene lennie.
 • Szabadidejében segített egy Arthur Miller színdarab előadásának a megszervezésében, hogy ezzel befektetőket szerezzen.
Hónapokba telt előkészíteni ezt az éjszakát, meghívni az embereket, színészeket szerezni. Az éjszaka végül tökéletesre sikerült, aztán amikor megkérdeztem a befektetőktől, hogy mit gondolnak, azt mondták, csodálatos volt, beruházunk, sok szerencsét!

Aztán felhívtam az anyukámat, még most is emlékszem, amikor figyelmeztetett, hogy Amerikában sem korlátlanok a lehetőségek, ha nincs ismeretségem a megfelelő emberekkel. Mikor befejeztük a beszélgetést, azt mondta, ha tisztában leszek a szakmai oldallal, akkor tudok majd tenni a tervem megvalósulásának érdekében.
 • Danae otthagyta a Wall Street-i munkáját, és visszatért San Francisco-ba, hogy beiratkozzon egy üzleti iskolába UC Berkeley-ben.
Változást akartam hozni a pénzügyi életbe, elindítani egy saját céget, amely szó szerint átcsoportosítaná a hatalmat az emberek kezébe.
 • Mialatt Berkeley-ben tartózkodott, Danae találkozott a későbbi társ-alapítókkal, Eric Schellel és Slava Rubinnal.
 • 2007-ben elkezdték fejleszteni online adománygyűjtő platformjukat.
 • Az Indiegogo Modell:
 • Az egyének vagy szervezetek kampányokat indítanak az oldalon keresztül, és az Indiegogo bizonyos százalékot kap a megszerzett tőkéjükből.
 • Akik beszállnak, ösztönzésképp extra juttatásokban is részesülnek.
Egyik este, amikor a konyhámban beszélgettünk a vállalkozás előnyeiről, arra jutottunk, próbáljuk meg, és rakjuk le az iparág alapkövét.
 • Az Indiegogo 2008-ban indult el.
Amikor elindítottuk az oldalt, azt mondtuk, indítsunk egyszerre csak egy ágazattal, egy logikusan felépített online platformmal, ami kizárólag a filmkészítők igényeit szolgálja ki. Mégis, azután, hogy ezt kitaláltuk, tovább terjeszkedtünk mindenféle más területre is. 2008-ban készült el a filmre vonatkozó terv, márciusban a zenére, áprilisban a könyvekre, a májusra pedig már nem is emlékszem. Aztán az egészet kidobhattuk az ablakon, amikor elindultunk, azért, mert olyasvalamit hoztunk létre, ami teljesen új volt a piacon, és a marketingünket előbb el kellett terjeszteni. Akárhová meghívtak minket, mindig mentünk, hogy az üzletünkben rejlő lehetőségekről taníthassuk az embereket.

90 befektető utasított vissza minket, mielőtt képesek lettünk volna profitot termelni, emiatt pedig sokan gondolták, hogy valami hibádzik azzal, amit csinálunk. Az Indiegogo-nak sokkal könnyebb lett volna, ha az Indiegogo már akkor létezik, amikor mi próbáltunk pénzhez jutni.
 • Danae és a partnerei mostanra már 40 millió dolláros kockázati tőkével rendelkeznek, így tovább fejleszthetik az online platformot és nemzetközileg is terjeszkedhetnek.
 • Az Indiegogo project már több millió dollárt gyűjtött össze például sör-, motorsisak-, vagy kenyai iskolák kampányaiból.
Úgy érzem, az utam az Indiegogo felé már kislány koromban elkezdődött, amikor először tudatosult bennem, milyen nehéz a pénzügyekkel bánni, és miért is olyan fontos ez. Az Indiegogo alapítása előtt mindig másokra kellett támaszkodni a döntéshozatalban, most viszont mindannyian részt vehetünk ebben a folyamatban, és abba fektethetünk be, amibe csak akarunk. És ha ilyen szemszögből gondolkodunk a világról, ki tudja, mennyi minden lehetséges még?

Forrás: The Story Exchange - megjelent: 2014. december
Fordította Benedek Nikolett, a Nőtárs Alapítvány önkéntese. 

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés