A vállalkozás, amelyik menővé teszi az ügyfeleit - Női vállalkozók Amerikában


Az ügyfeleim nem azért jönnek, hogy hétköznapi, földhözragadt kampányt készítsünk. Hanem lényegében azt mondják, hé, Goodstuph, menők akarunk lenni.  
  • Pat Law
  • Goodstuph alapító
  • Szingapúr
A Goodstuph egy közösségi média ügynökség. Én személy szerint utálom ezt a kifejezést, mert nagyon sok szemétláda alak van, aki azt mondja magáról, hogy közösségi média guru. Az elnevezésünk abból jön, hogy ezt szeretnénk az ügyfeleink első reakciójaként hallani, amikor meglátják más ügyfeleink kampányát. Ha valami jót találsz, akkor azt mondod, "ez jó cucc!" (good stuff!), de sosem azt, hogy szuper. Sokan kérdezik, "miért nem szuper cucc"? Azért, mert mi így vagyunk ázsiaiak. Anyukám azt mondta, legyek szerény, és szerintem ez egy folyamatos emlékeztető.

Szingapúrban születtem, a szüleim nem voltak - ne érts félre, nem voltak szegények, de nem voltak gazdagok sem. Volt egy boltjuk a repülőtérnél, ahol rizses kacsát árultak. A repülőtér volt tulajdonképpen a játszóterem. Amikor lediplomáztam marketingből, egészen tisztában voltam azzal, hogy mit szeretek és mit nem. Tudtam, hogy utálom a számokat, és tudtam, hogy a kommunikációt, a marketinget viszont szeretem.
  • 5 éven belül Pat értékesítési vezető lett egy top reklámcégnél.
Nagyon jól éreztem magam az Ogilvy-nál, sosem akartam otthagyni. A Goodstuph-ot más körülmények miatt indítottam el. Apukám a szemem előtt vesztette el motorikus képességeit. Leejtette a mobiltelefonját, mert nem érezte a bal karját - az első dolog, amire gondoltam, Istenem, add hogy ne stroke legyen. Tudod, ilyenkor a valóság első alkalommal mar beléd, hogy a szüleid öregednek. Innentől az én dolgom gondoskodni róluk.

Ki kellett számolnom, hogy a fizetésemből hány napot tud apukám a közkórházban maradni. 8 napig tudtam támogatni, mielőtt elfogyott a fizetésem, havonta. Nem mintha nem fizetett volna jól az Olgivy, mert igenis jól fizetett, de nekem, akinek az édesapjának agytumora volt... Nehéz döntés volt, de tudtam, hogy az egyetlen módja annak, hogy több pénzt keressek, hogy támogathassam a családomat az, ha megpróbálom elindítani a saját vállalkozásomat.
  • Pat 2010 márciusán indította a GOODSTUPH-ot
  • Sokat tudtál arról, hogyan kell vállalkozást indítani, a könyvelésről, a pénzügyekről?
Nem! Oké, tudtam eleget - tudtam, hogy mik a gyengeségeim. Szerintem ez nagyon sokat segített, hogy tudtam, ha rámbízod a könyvelést, akkor fél éve már börtönben lennék. Szóval első dologként felvettem egy könyvelőt. Azzal kezdtem, hogy "Szia, kérlek, kezelj úgy mint egy kisbabát. Hülye vagyok." Egy jó séf nem biztosan ért egy étterem vezetéséhez, ilyen egyszerű.
  • Pontosan mit is csinál a Goodstuph?
A digitális reklám és digitális PR között vagyunk, pontosan a kettő között. Megtaláljuk a megfelelő embereket a megfelelő márkákhoz. Megtaláljuk azokat az embereket, akik számítanak, hogy beszéljenek a márkáról.

A Ben & Jerry-nek van az a tehene, tudod. Találtunk 15 gasztrobloggert, Moolet-eknek hívjuk őket. Jött egy új íz, a Clusterfluff. Felvettük a kapcsolatot a mooletekkel, és előbb nekik adtuk oda ezt az új ízt, mint a többi embernek Szingapúrban. Nem csak személyesen adtunk át minden egyes pohárka jégkrémet, (mert ez ahogy mi csináljuk, mert ezek az apró dolgok amik valóban fontosak), hanem ezen kívül még hoztunk egy tehenet is magunkkal. Mármint volt velünk egy ember a tehén jelmezben. És ez valami olyan volt, ami hírnek számított. Csinálsz egy képet, felteszed Twitterre, csinálsz egy képet, felteszed Facebook-ra. Szóval a mi munkánk megtalálni azt a minőséget, amit megosztanának az emberek online. És tudtuk, hogy ez egy olyan sztori, amit az emberek megosztanának.
  • Szóval ez az első éved az üzleti életben - féltél?
Igen, féltem, és sokszor stresszes is voltam. És magányos, mert nem mutathatom azt, hogy félek, a csajoknak. Szerintem az egész arról szól, hogy higgy abban, hogy ha jó munkát végzel, akkor menni fog az üzlet. Szerencsések vagyunk, hogy olyan szinten lehetünk, ahol elutasíthatunk projekteket, mert ha még egyet elvállalnánk, azt a minőség bánná, és azt mi nem akarjuk.
  • Goodstuph jótanács
Ha a saját üzletágadat tanulod, akkor mindenképpen olyat válassz, amelynek van köze a szenvedélyedhez. Mindenképpen olyan legyen, amit imádsz csinálni, mert el fog jönni egy idő, egy nap, amikor megkérdőjelezed önmagad - miért vagyok itt? Miért csinálom ezt? És ha nincs egyfajta belülről jövő tűz, akkor nem lesz meg a meggyőződésed, hogy maradj. Ha viszont igazán a szenvedélyed, akkor nem munka lesz, hanem csak maga az élet. Persze ha a szenvedélyed pont a pénz, akkor nem sok mindent tudok mondani, haha.

Forrás: The Story Exchange - megjelent: 2012. augusztus

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés