A tizenévesek harmada saját vállalkozást szeretne öt év múlva

A 16-19 évesek közül ma már minden harmadik fiatal úgy gondolkodik, hogy öt éven belül saját vállalkozást fog létrehozni. A munkát leginkább élvezni szeretnék, kreativitásra és önmegvalósításra vágynak, ugyanakkor a lelkesedésüket és realitásérzéküket az is jól mutatja, hogy hajlandóak napi nyolc óránál többet is dolgozni a siker érdekében. Ők azok, akik hisznek abban, hogy a sikerhez elsősorban kitartó munka kell – derül ki a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola 16 – 35 éves korosztályt vizsgáló felméréséből, amely a Z generáció munkával, munkahellyel kapcsolatos vágyait, elvárásait vizsgálta.

A legfiatalabbak a multikban hisznek

A felmérésben részt vevő 19 évnél fiatalabbak 45 %-a mondta, hogy öt év múlva egy nemzetközi vállalatnál képzeli el magát, ugyanakkor minden harmadik válaszadó inkább kisebb, saját tulajdonú vállalkozást szeretne. A korosztályban megkérdezettek 17 % nyilatkozta, hogy szívesen erősítené tudásával valamelyik magyar kis- vagy közepes méretű vállalkozást. Ők az önmegvalósítást és a kreativitásuk kibontakoztatását tartják a legfontosabbnak a leendő munkahelyük  megválasztása szempontjából. Második helyen a biztos háttér és szorosan utána az előrelépési lehetőség áll a listájukon.

“Ez egybevág azzal, amit az intézményünk képvisel: nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy kreatív gondolkodást fejlesztünk és gyakorlatorientáltak vagyunk. Így a munkaerő-piaci versenyben kiemelkedően állnak helyt a hallgatóink. Tavaly például az abszolutórium megszerzésekor már 50,7 %-nak főállása volt. Szintén 2013-as adat, hogy a végzett hallgatóink 90 %-a dolgozik.” – tette hozzá Dr. habil. Vass László, Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora.

A fiatal felnőtteknél a KKV-ké a főszerep

Feltűnő, hogy a huszonévesek és a 30-35 évesek jobban bíznak a hazai KKV-szektorban, mint fiatalabb társaik. Az arányokat tekintve közülük kétszer annyian szeretnének egy kis- vagy középvállalkozás alkalmazottjai lenni. Emellett a harmincas korosztályban minden harmadik válaszadó vallotta, hogy saját céget szeretne és 100-ból csak 10 válaszadó érzi úgy, hogy ő a családi vállalkozásban kíván érvényesülni.

Siker: munka és szerencse

A siker tekintetében a 16-19 éves korosztály derűlátóbb: több mint a megkérdezettek fele azt nyilatkozta, hogy kemény munkával bármit el lehet érni. 19 %-uk szerint jó kapcsolatokra van szükség ahhoz, hogy valaki eredményes lehessen a munkájában, 14 % szerint pedig minden az ötleteken és a kreativitáson múlik. Major Szilvia, a BKF Tréningközpontjának vezetője szerint valóban sok múlik a kreativitáson, de önmagában nem lehet elegendő, mint ahogy Daniel Pink, Al Gore egykori beszédírója is hangsúlyozza a TED-es beszédében.

Daniel Pink említ egy példát: az egyik vállalatnál azt mondják a kollégáknak, hogy egy napig bármin dolgozhatnak a cégen belül. Ezt ott úgy hívják FEDEX-nap, ugyanis összesen annyit kérnek a munkavállalóktól, hogy 24 óra múlva ”szállítsanak” valamit, azaz legyen konkrét és hasznos eredménye annak, amin munkálkodtak. „Ezt az elvet követjük mi is a BKF-es tréningjeinken: nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a hallgatók megtapasztalhassák a hatékony gondolkodás képességének erejét, a rugalmasságban rejlő lehetőségeket, képesek legyenek saját céljaik pontos meghatározására, tisztában legyenek azzal, hogy a megvalósításhoz milyen erőforrásaik vannak, és elfogadják azt, hogy mindez a saját felelősségük. A cél egyszerű; legyen olyan munkád, amilyet akarsz, s tudd, hogyan indulj a megvalósítás felé!” – mondja Major Szilvia.

A felmérés szerint a legkevesebben a harmincasok közül hiszik, hogy a siker kulcsa a kemény munka lenne, ugyanakkor minden korosztályban felmerült a szerencse is a válaszok között: átlagban minden tizedik válaszadó gondolja, hogy a sikerhez elsősorban szerencse kell. Kortól függetlenül a megkérdezettek közel fele azt vallotta, hogy a siker érdekében hajlandóak akár a napi kötelező 8 óránál többet is dolgozni. Ehhez persze szükség is van arra, hogy az ember szeresse azt a munkát, amit csinál, hogy higgyen benne.

Forrás: BGF

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés