Kik ezek a pofák a kirakatokon? Ja, csak páran életet lehelnének az elhagyott üzletekbe!

Kihasználatlan üzlethelyiségek, lepukkant kirakatok, szedett-vedett utcai látkép. Mindannyian ismerjük a fővárost erről az oldaláról is. De vannak, akik javítani szeretnének a helyzeten.

Budapest előbb említett nyavalyái nem csak vizuálisan rontanak a városon, de gazdaságilag is jelentős problémának tekinthetőek, hiszen miközben az önkormányzatok és magántulajdonosok elesnek az ingatlanokból származó bevételektől, rengeteg fiatal, feltörekvő vállalkozás, szervezet tengődik bázis nélkül, a magántulajdonok magas bérleti díjai között. A főváros és a Kortárs Építészeti Központ most összefogott, hogy közös nevezőre juttassa a két oldalt, és ezzel hosszú távon újra élettel és értelemmel töltse meg a belvárost.

A Kék Lakatlan projektjével olyan társadalmi, szociális és kulturális vállalkozásokat keres, amiknek működéséhez elengedhetetlen a közösségi tér. A Lakatlan nemrég lezárult pályázatán a nyertesek ingatlanvárólistára kerülnek, illetve olyan üzleti és jogi segítséget is kapnak, hogy ötleteikből fenntartható, életképes és sikeres vállalkozások váljanak

A program rendeleti szinten is újragondolja a közösségi ingatlanok hasznosításának feltételeit, hiszen – mint azt láthatjuk – a jelenlegi szabályozás kedvezőtlen. Első lépésben egy látványos kiállítással hívta fel a figyelmet a problémára: a kietlen, lehangoló kirakatokba fiatal, sikeres vállalkozók portréi kerültek, ami a vizuális rendcsinálás mellett ösztönző propaganda is egyben a lézengő, utat kereső vállalkozások számára.

Finta Sándor főépítész szerint már az komoly eredmény, hogy sikerült meggyőzniük a kerületi önkormányzatokat, vegyenek részt a programban, hiszen fontos társadalmi és gazdasági problémáról van szó. “Az a tervünk, hogy valamennyi önkormányzat betesz a kalapba egy-két ingatlant, amiket aztán pályázatjelleggel, meghatározott időre, kedvezményes áron elérhetővé teszünk induló társadalmi, kulturális vállalkozásoknak, startupoknak.” Ez a projekt tehát hamar rávilágít az együttműködések nehézségeire, buktatóira, amiket a projektgazdák folyamatosan koordinálnak.

Folytatás

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés