Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. november 19.

Oszkó Péter: nem csak pénz kell a startupoknak

A hazai startupok forráslehetőségeit bemutató sorozatunkban a startup kultúrában szerzett tapasztalatiról és a befektetői elvárásokról is kérdeztük Oszkó Pétert.

Mikortól eredeztethetjük a startupok és a kockázati tőke egymásra találását Magyarországon?

Oszkó Péter: A legutóbbi globális válság idejére esik a startup ökoszisztémának az életre kelése, aminek számos oka van. Az egyik, hogy a válság előtt-pénzbőség következtében – sok helyen lehetett csinálni jó üzletet Magyarországon. Pusztán ingatlanbefektetésekkel vagy a hagyományos kereskedelmi és gyártótevékenységekkel is mindenki megtalálhatta a számítását, ha vállalkozni akart.

A befektetők is alapvetően ezek felé a szektorok felé fordultak. Már amiatt is – és ez a másik ok –, mert nem találták elég vonzónak a kockázati tőke típusú befektetésekre az országot. Hiányzott ugyanis a szervezett infrastruktúrája annak, hogy az egyetemekről kikerülő tehetségek önálló vállalkozást tudjanak indítani és befektetőt találjanak.

Mi volt a válságnak a hozadéka?

O.P.: A válság két dolgot csinált, egyrészt összeroppantotta a hagyományos üzleti modelleket. Azokból ma már nagyon nehéz stabil profitot termelni, ha pedig mégis sikerül valakinek, arra hajlamos az állam szemet vetni. Aki tehát még akar és mer is vállalkozni Magyarországon, annak szinte egyetlen lehetősége, hogy teljesen újszerű dolgokba fog. Lehetőleg olyanba, aminek nem csak itthon van piaca, hanem a világban bárhol.

Másrészt megváltoztatta a befektetői hozzáállást is, ma már az ingatlan, de más hagyományos szektorok sem kecsegtetnek nagy hozamokkal. Megnövekedtek a kockázatok, a befektetők is belátták, hogy át kell állniuk a kockázatosabb oldalra, ahol még vannak működő kezdeményezések.

Folytatás