Jobb lenne a világ, ha nők irányítanák?

Nemcsak a társadalom, hanem maguk a nők is gátakat emelnek önmaguk elé: visszafogják magunkat, önbizalom-hiányosak, háttérbe húzódnak. A Facebook második embere szerint ez is közrejátszik abban, hogy kevés a női vezető. Sheryl Sandberg a nők hatalomváltásáról szóló, Lean in című könyvének magyar kiadása, a Dobd be magad! a napokban jelent meg. Ebből az alkalomból mesélt a hvg.hu-nak az őt ért kritikákról, hogy mire neveli a gyerekeit, és hogy tud úgy kampányolni a nők egyenjogúságáért, hogy közben 30 millió dollárt keres évente.

hvg.hu: Néhány napja jelent meg magyarul a Dobd be magad! (Lean in!) című könyve. A mű amerikai megjelenése óta mely kritikák érintették a legérzékenyebben, és volt-e, amit fontolóra vett?

Sheryl Sandberg: Ez egy nagyon személyes dolog. Azért harcolok, hogy ne legyen elég a status quo, hogy a nők döntéshozókká válhassanak, a férfiakkal együtt. Azt mondom, hogy nem motiváljuk eléggé a kislányokat, hogy vezetőkké váljanak, miközben a kisfiúkat nem csupán bátorítják, de el is várják tőlük a vezetői minőséget. Ha ugyanezt egy lánynál látják az emberek, akkor azt „főnökösködőnek vagy parancsolgatónak” csúfolják. Ez mindenhol így van, és minden nyelven van rá kifejezés.
A vita mindenkit érint, legyen az apa vagy anya, dolgozó ember, illetve munkatárs. Nem csoda, hogy mindenkinek határozott véleménye van a témáról, és nem feltétlenül értünk egyet. De diskurzus nélkül nem változik semmi. Azt hiszem, a Dobd be magad! egy eszmecsere, amire szükség volt és van. Ez egy kezdet, nem egy konklúzió, de fejlődést vitával lehet csak gerjeszteni.

hvg.hu: A nőket sokszor vádolják azzal, hogy csábítás árán jutnak feljebb a ranglétrán, és a kelet-európai régióban még mindig az az elképzelés, hogy más módon egy nő nem is futhat be fényes karriert, miközben a munkahelyi szexuális zaklatást félvállról veszik a joggyakorlatban. Miként viselkedjenek a nők, és hogyan reagáljanak a támadásokra, hogy ne váljanak se támadások, se híresztelések tárgyává?

S. S.: A gender jellegű kihívások nagyon mélyen gyökereznek. Szerencsétlen helyzet, hogy a zaklatás egyáltalán még napirenden van bárhol a világon. Miközben minden országban más-más szabályozást igényel, nagy hangsúlyt kellene fektetni arra is, hogy védőmechanizmusok és vezérelvek működjenek egy általános síkon.

Hiszem, hogy olyan problémák, mint például a szexizmus, azt is demonstrálják, mekkora szükség van nyíltan beszélni a nemek közötti különbségekről, és hogy tényleg milyen kritikus jelentőségű az, hogy nők kerüljenek vezetői pozíciókba. Ha tényleg elkezdünk nyitni ilyen ügyekben, akkor szembesülhetünk saját előítéleteinkkel, és megváltoztathatjuk véleményünket. Ha pedig több nő kap hatalmat a munka világában, ők hatással lesznek annak kultúrájára. Képesek lesznek arra, hogy párbeszédet szítsanak, és a változásokat elősegítsék.

Folytatás

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Interjú - Csekő Etelka (varrónő)

A cippzáron belül – Zazálea világa

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés