Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. november 28.

A mikrovállalkozások átlagos életkora 10 év Magyarországon

Jelenleg a világ 500 legértékesebb vállalatának átlagos kora alig 20 év, azonban a 60-as évek előtt még több mint 60 év volt az átlag kor, azaz az évek során újabb és újabb szereplők léptek be a legnagyobbak közé, és hosszú ideje működő szereplők kerültek ki onnan. Richard N. Foster tanácsadó elemzéséből kiderül, hogy a jövőben további átlag-életkorbeli csökkenés várható, és 2030 körül, csupán 12 év körül mozog majd a legnagyobbak átlagos életkora is.

Cégmérettel nő a kor

Magyarországán már most jóval kisebb a működő cégek átlagos életkora, mint a nemzetközi szinten, mivel a hazánkban működő 250 fő feletti alkalmazotti létszámot foglalkoztató cégek átlagos életkora is alig több, mint 15 év. A cégméretettel egyenes arányosan nő a cégek kora, ami nem meglepő, mivel egy ilyen cégméret eléréséhez több évre van szükség. Míg a 10 fő alatti cégek átlagos életkora 10 év körül van, addig az 50 fő feletti cégek kora megközelíti a 14 évet is.

Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere is a vállalkozások fiatalodását várja a nemzetközi trendekhez hasonlóan. A stabil és hosszú távon működő cégszerkezet tudna a gazdaság stabilitásához hozzájárulni, de amint látjuk külföldön is éppen ezzel ellentétes folyamat indult meg. Hamarosan már egy 10 éves cég is öregnek fog számítani, azaz egy átrendeződés látható a piacokon. Mindez nagymértékben függ a nagyobb vállalatok működési és stratégiai rugalmasságától, mennyire képesek a megváltozott üzleti környezetre, az új kihívókra reagálni.

A ma működő vállalkozások 0,7 százaléka, mintegy 4000 cég alakult a rendszerváltás előtt, azaz csupán ennyi vállalkozás haladta meg a 24 éves kort. De a 15 évnél idősebb kort is csupán a ma működő vállalkozások negyede érte meg, azaz Magyarországra egy relatíve fiatal cégszerkezet a jellemző.

Hajdú-Bihar cégei a legfiatalabbak

Megyei bontásban Tolna megyében működnek a legidősebb cégek, míg Hajdú-Biharban a legfiatalabbak. Nagy szórások azonban megyénként nincsenek, mivel a legfiatalabb és a legöregebb cégekkel rendelkező megye között alig több mint 1 év különbség van a cégek átlagéletkorára vonatkozóan. Az 5 legöregebb cégkörrel rendelkező megye között négy nyugati szerepel és csak egy keleti, valamit Pest megyére és Budapestre is inkább a fiatalabb vállalkozások jellemzőek.

Sok stabil és hosszú ideje működő cég példája mutatja azt, hogy ma már nem lehet az alapján megítélni egy vállalkozás megbízhatóságát, hogy mennyi ideje működik a piacon. Számos egyéb tényező közrejátszik, abban hogy egy cég, mennyire kockázatos, milyen valószínűséggel fogja számláját kifizetni.  Egy fiatal vállalkozás is lehet sokkal megbízhatóbb, mint egy öreg – akár jól ismert – cég. Egy vállalkozás stabilitásának vizsgálatakor érdemes megnézni a korán kívül pénzügyi teljesítményét, számlafizetési szokásait, az iparághoz viszonyított pénzügyi adatait és még számos tényezőt.  A Bisnode minősítése mindezeket az információkat egy mutatószámba összesíti, így egy cég kockázatossága számolgatások nélkül, egy pillanat alatt meghatározható.
Forrás: Bisnode