Nyelvtudás nélkül nem lehet ott lenni az élmezőnyben

A műszaki és természettudományos területen kizárt, hogy alapos idegennyelv-tudás nélkül érvényesülni lehessen Magyarországon.

Ez nem csupán a multinacionális nagyvállalatok, valamint az azokhoz kötődő beszállítók dolgozóinál nélkülözhetetlen feltétel. Egy, a szakmája iránt elkötelezett munkatárs számára fontos, hogy képes legyen követni a saját területén megjelenő újdonságokat, illetve tudását a nemzetközi szakirodalom segítségével növelje. Ezért az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség azt javasolja a diákoknak, hogy angol vagy német nyelvből legalább középfokú szintet érjenek el lehetőleg még a diploma kézhez vétele előtt, még akkor is, ha erre esetleg semmilyen előírás sem kötelezi őket.

A magyarok idegennyelv-tudása közismerten a legalacsonyabbak közé tartozik az Európai Unióban, és ez több szempontból is súlyos versenyhátrányt jelent hazánk számára: egyrészt a legértékesebb, nemzetközi viszonylatban jelentős technológiával és tudással rendelkező nemzetközi vállalatok számára megnehezíti a megfelelő munkaerő toborzását és kiválasztását, akadályozza a tudás átvételét, másrészt a hazai tulajdonú vállalatok nemzetközi mozgásterét is beszűkíti az idegennyelv-ismeret hiánya.

Az Eurobarométer 2012-ben végzett kutatása szerint Magyarországon a megelőző, 2005-ben végzett felméréshez képest 7 százalékponttal, 35 százalékra csökkent a saját bevallásuk szerint idegen nyelven megszólalni képesek aránya, miközben a szomszédos Ausztriában ez az arány 16 százalékpontos emelkedéssel 78, Szlovákiában 17 százalékpontos csökkenéssel 80, Csehországban pedig 49 százalék. Az EJMSZ ezért felhívja mind a döntéshozók, mind a szülők, mind pedig a diákok figyelmét arra, hogy a szakma alapos ismerete csak idegennyelv-ismerettel együtt jelent piacképes tudást.

A szövetség tapasztalatai szerint bár az angol nyelvtudás biztos alapot ad, Magyarország legfontosabb kereskedelmi és befektetői partnere Németország, így a német nyelv elsajátítása is komoly előnyt jelenthet.

"Legalább középfokú angol, esetleg német nyelvismeret nélkül egyszerűen komolytalan a diploma. A tudományban és a technológiában egymásra épülnek a világ kutatóinak, természettudósainak és mérnökeinek az eredményei, ezért szinte kizárt, hogy nyelvtudás nélkül nemzetközi léptékkel mérhető eredményt lehessen felmutatni, vagy egy nemzetközi szinten jegyzett vállalatnál karriert lehessen befutni" - fogalmazott dr. Palkovics László, az EJMSZ elnöke, egyetemi oktató, akadémikus. "Nyelvtudás nélkül nehezebb elhelyezkedni, és ha sikerül is, csak alacsonyabb jövedelemmel lehet számolni, és jobban ki van téve a munkavállaló a munkaerőpiaci hullámzásoknak. Gyakorló nagyvállalati vezetőként csak azt tudom mondani: nem lehet előre jutni nyelvtudás nélkül" - nyilatkozta Jakab Roland, az EJMSZ alelnöke, az Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese.

Ma még a diploma kézhezvételének feltétele a nyelvvizsga, és a végzősök mintegy ötöde nem kap emiatt diplomát. Az EJMSZ szerint a feltétel eltörlése legfeljebb a statisztikában mutat majd előrelépést, a munkaerőpiacon és hazánk versenyképességében semmiképpen sem. Az EJMSZ azt javasolja a szülőknek és a diákoknak, hogy időben gondoskodjanak a használható nyelvtudás megszerzéséről, még akkor is, ha erre éppen semmilyen törvény vagy előírás nem kötelezi a tanulókat.

Forrás: EJMSZ

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés