Nők a pult mögött a Szilícium-völgyben

Meg Whitman, Sheryl Sandberg és Marissa Mayer ma a három legnagyobb hatalmú nő a Szilícium-völgyben, de alighanem világszinten is csak olyanok előzik meg őket, mint Angela Merkel, Michelle Obama vagy Hillary Clinton. A három asszony három legendás vállalatot vezet, és ahogy ők maguk, a cégeik is három nagy generációt képviselnek: a Hewlett-Packard a számítástechnika hőskorát, a Yahoo az internet nagy felfutását, a Facebook pedig a jelent, a közösségi médiát. De hogyan kerültek egy ilyen, hagyományosan férfiak uralta szakmában a csúcsra a nők?

Az elnökjelölt
Margaret, vagy ahogy mindenki ismeri, Meg Whitman eredetileg matematikusnak tanult a Princeton egyetemen, aztán közgazdaságtanra és a Harvardra váltott. A Disneynél járta végig az üzleti élet ranglétráját a nyolcvanas években, ahol a stratégiai tervezésért felelős alelnöki posztig jutott. A kilencvenes években vezető beosztásban dolgozott a Dreamworksnél, a Procter & Gamble-nél, a Hasbrónál.
...

A bébiszitter
Sheryl Sandberg kicsit kilóg a sorból a szilícium-völgyi női csúcsvezetők között: ő ugyanis nem vezérigazgató (CEO), hanem ügyvezető igazgató (COO), a cég napi működéséért felel. A beceneve a Szilícium-völgyben Zuckerberg bébiszittere, és nagyjából mindenki egyetért abban, hogy ő csinált nyereséges vállalatot a közösségi oldalból.
...

A popsztár
A finn származású – tejfehér bőrével, szőke hajával le se tagadhatná a skandináv hátteret – Marissa Mayer úgy ment egyetemre, hogy idegsebész lesz, aztán az évfolyam legjobb mesterségesintelligencia-specialista programozójaként jött ki onnan. Ami az amerikai nyugati part legjobb egyeteme, a Stanford esetében azt jelentette, hogy a diplomaosztója napján 14 állásajánlatot kapott a Szilícium-völgy legmenőbb cégeitől.
...

A titok
A három sikertörténet hasonlóságaiból az látszik, nincs itt semmiféle titok, nőként nagyjából ugyanúgy lehet a csúcsra érni a Szilícium-völgyben, mint férfiként. Legyél tehetséges, tanulj keményen, lehetőleg egy nagyon jó egyetemen, és merj belevágni új dolgokba. Látványos, hogy míg Magyarországon a család, főleg a gyerek kimondott hátrány munkavállalóként egy nő számára, Meg Whitmannek, Sheryl Sandbergnek és Marissa Mayernek nem kellett lemondaniuk erről, mindhármuknak férje és gyerekei vannak.

Folytatás

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Adatkezelési Tájékoztató

Az európai vállalkozások gyorsabban és egyszerűbben juthatnak uniós finanszírozáshoz

A tizenévesek harmada saját vállalkozást szeretne öt év múlva

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés