Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. október 31.

Nők a pult mögött a Szilícium-völgyben

Meg Whitman, Sheryl Sandberg és Marissa Mayer ma a három legnagyobb hatalmú nő a Szilícium-völgyben, de alighanem világszinten is csak olyanok előzik meg őket, mint Angela Merkel, Michelle Obama vagy Hillary Clinton. A három asszony három legendás vállalatot vezet, és ahogy ők maguk, a cégeik is három nagy generációt képviselnek: a Hewlett-Packard a számítástechnika hőskorát, a Yahoo az internet nagy felfutását, a Facebook pedig a jelent, a közösségi médiát. De hogyan kerültek egy ilyen, hagyományosan férfiak uralta szakmában a csúcsra a nők?

Az elnökjelölt
Margaret, vagy ahogy mindenki ismeri, Meg Whitman eredetileg matematikusnak tanult a Princeton egyetemen, aztán közgazdaságtanra és a Harvardra váltott. A Disneynél járta végig az üzleti élet ranglétráját a nyolcvanas években, ahol a stratégiai tervezésért felelős alelnöki posztig jutott. A kilencvenes években vezető beosztásban dolgozott a Dreamworksnél, a Procter & Gamble-nél, a Hasbrónál.
...

A bébiszitter
Sheryl Sandberg kicsit kilóg a sorból a szilícium-völgyi női csúcsvezetők között: ő ugyanis nem vezérigazgató (CEO), hanem ügyvezető igazgató (COO), a cég napi működéséért felel. A beceneve a Szilícium-völgyben Zuckerberg bébiszittere, és nagyjából mindenki egyetért abban, hogy ő csinált nyereséges vállalatot a közösségi oldalból.
...

A popsztár
A finn származású – tejfehér bőrével, szőke hajával le se tagadhatná a skandináv hátteret – Marissa Mayer úgy ment egyetemre, hogy idegsebész lesz, aztán az évfolyam legjobb mesterségesintelligencia-specialista programozójaként jött ki onnan. Ami az amerikai nyugati part legjobb egyeteme, a Stanford esetében azt jelentette, hogy a diplomaosztója napján 14 állásajánlatot kapott a Szilícium-völgy legmenőbb cégeitől.
...

A titok
A három sikertörténet hasonlóságaiból az látszik, nincs itt semmiféle titok, nőként nagyjából ugyanúgy lehet a csúcsra érni a Szilícium-völgyben, mint férfiként. Legyél tehetséges, tanulj keményen, lehetőleg egy nagyon jó egyetemen, és merj belevágni új dolgokba. Látványos, hogy míg Magyarországon a család, főleg a gyerek kimondott hátrány munkavállalóként egy nő számára, Meg Whitmannek, Sheryl Sandbergnek és Marissa Mayernek nem kellett lemondaniuk erről, mindhármuknak férje és gyerekei vannak.

Folytatás