Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. október 1.

EB: „Vállalkozás 2020” – uniós cselekvési terv

MIRŐL IS VAN SZÓ?
 • Európának több vállalkozóra lenne szüksége, mert a vállalkozások munkahelyeket és növekedést teremtenek, valamint versenyképesebbé teszik a gazdaságot. 
 • Európában a munkavállalóknak csupán kicsit több mint egy harmada (37%) részesíti előnyben az önálló vállalkozói tevékenységet, míg ez az arányszám az Egyesült Államokban és Kínában meghaladja az 50%-ot. 

PONTOSAN MI FOG MEGVÁLTOZNI?

Az EU cselekvési tervet javasol a következő elképzelések megvalósítására:
 • a vállalkozási ismeretek elméleti és gyakorlati oktatását be kell építeni az iskolai tantervekbe
 • célszerű lenne csökkenteni a vállalkozások létrehozásához, a szükséges engedélyek és jogosultságok beszerzéséhez és a csődeljárás befejezéséhez szükséges időt
 • mentorálási, tanácsadási és támogatási rendszereket kell kidolgozni a nők, az idősek, a migránsok, a munkanélküliek és más potenciális vállalkozók számára

KIK ÉS HOGYAN LÁTJÁK HASZNÁT A JAVASLATNAK?
 • A vállalkozóként dolgozó vagy dolgozni kívánó személyek a vállalkozások indításakor, átvételekor és átadásakor, illetve újraindításakor nagyobb támogatást élveznek és kevesebb adminisztratív teherrel szembesülnek majd. 
 • Javulni fog a vállalkozóknak, illetve leendő vállalkozóknak szóló tanácsadás, mentorálás és képzés tervezése és kivitelezése. 
 • A fiatalok már az iskolában elsajátíthatják a vállalkozási alapismereteket, és a középiskola vége előtt alkalmuk lesz legalább egyszer arra, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezzenek a vállalkozás területén. 

MIÉRT VAN SZÜKSÉG UNIÓS SZINTŰ FELLÉPÉSRE?
 • Az európai országok között az európai kisvállalkozói intézkedéscsomag keretében már létezik együttműködés annak érdekében, hogy csökkentsék a vállalkozások adminisztratív terhet. Az új cselekvési terv növeli ennek a folyamatnak a hatékonyságát. 
 • A vállalkozók helyzete Európa különböző országaiban rendkívül eltérő. Hasznosabb, ha az egyes országok megosztják egymással bevált gyakorlataikat és összehasonlítják a problémákra adott válaszaikat, mintha külön-külön keresnének megoldásokat.

ELŐRELÁTHATÓLAG MIKOR VALÓSUL MEG A JAVASLAT?
 • A Bizottság és az uniós kormányok 2013-ban kezdik meg a témával kapcsolatban az együttműködést.

Forrás: Európai Bizottság