Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. október 15.

EB: Új felfogás: a vállalkozók mint példaképek

Európában korlátozott a közismert vállalkozói sikertörténetek száma. Ez annak tudható be, hogy a vállalkozást nem ismerik el mint preferált szakmai pályafutást. Európában a „vállalkozó” ritkán szerepel a kívánatos foglalkozások listájának élén. 

Noha a vállalkozók munkahelyeket teremtenek és a gazdaság hajtómotorjai, sikereik nem szerepelnek példaképként a médiában. Ezért a fiatalok meglehetősen alacsonyan rangsorolják a vállalkozói pályát a vonzó foglalkozások között, ez pedig visszatartó erejű azok számára, akik esetleg vállalkozóvá szeretnének válni.

A vállalkozói kultúra megváltoztatásának ezért fontos eleme a vállalkozók megítélésének megváltoztatása a vállalkozók eredményeinek, társadalmi értéküknek, valamint az új vállalkozás alapítása vagy egy vállalkozás megvásárlása mint karriercél nyújtotta lehetőségek gyakorlati és pozitív kommunikációjával. Ennek eléréséhez fokozni kell a példaképek ismertségét, figyelembe véve a vállalkozói profilok és a sikerhez vezető utak sokféleségét.

A vállalkozói életpálya kihívásaira és szépségeire vonatkozó egyértelmű és meggyőző információk ellensúlyozhatják a negatív benyomásokat. A vállalkozói forradalom kialakulásához ezért alapvető, hogy szélesebb körű nyilvános vita folyjon, különösen a médiában. A köz- és magánintézményeket ösztönözni kell, hogy hangsúlyozzák a vállalkozók társadalmi és gazdasági jelentőségét, de nemcsak mint választható életpályáét, hanem rendkívüli nemzeti, európai és nemzetközi érdekű ügyként is.

A Bizottság a következő lépéseket fogja tenni: 

• a „kkv-k hete” keretében Európa-szerte bevezeti az „EU vállalkozói napját” a középfokú oktatás utolsó évét végző tanulók számára. A rendezvények sorában lehetnek találkozók vállalkozókkal, esettanulmányok, előadások, szemináriumok és „vállalati nyílt napok”.

A tagállamokat felkéri a következőkre: 

• fokozzák a vállalkozást népszerűsítő tevékenységeket, és nevezzenek ki ismert vállalkozókat a vállalkozók nemzeti képviselőjének, hogy országukban ők legyenek a „vállalkozás arca”. Az lesz a szerepük, hogy növeljék a vállalkozás megbecsülését a társadalomban, hangsúlyozzák a vállalkozói készségek és tapasztalatok oktatás keretében való fejlesztésének jelentőségét, és felhívják a figyelmet a vállalkozói tevékenységre mint lehetséges életpályára,

• nemzeti vagy helyi üzleti támogatási rendszereikben vegyék jobban figyelembe a különféle üzleti modelleket és jogi státuszokat, valamint fejlesszék a szociális vállalkozói oktatást és képzést. 

Forrás: Európai Bizottság