EB: Sikert kovácsolni a bukásból: második esély a csődbe ment tisztességes vállalkozóknak

Egy dinamikus, egészséges piacnak az üzleti bukás ugyanúgy része, mint a vállalatalapítás. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a csőd az esetek túlnyomó többségében (96 %-ában) késedelmes fizetések sorozata vagy valamely más objektív probléma miatt következik be – más szóval ezek „becsületes bukások”, ahol a vállalkozó semmilyen csalást nem követett 
el. 

Számos csődtörvény azonban úgy kezeli a vállalkozókat, mintha csalást követtek volna el, és a vagyonbukottaknak bonyolult eljárásokon kell átesniük a rehabilitáláshoz. Néhány tagállamban az eljárás olyan hosszú ideig is eltarthat, hogy a vállalkozók fontolóra sem veszik egy másik üzleti vállalkozás indítását. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a törvény életük nagy részére vagy egészére megtiltja, hogy új vállalkozást indítsanak.

A korábbi vagyonbukottak még rehabilitáció után is meg vannak bélyegezve, és nehezen tudnak új vállalkozás indításához finanszírozást biztosítani. Ezért számos potenciális vállalkozó egyszerűen feladja, és fontolóra sem veszi, hogy újra próbálkozzon.

A kutatások ugyanakkor azt mutatják, hogy az „újrakezdők” sikeresebbek és hosszabb ideig fennmaradnak, mint az átlagos induló vállalkozások; gyorsabban is növekednek, és több munkavállalót foglalkoztatnak. Az üzleti bukás nem jelenthet egy életre szóló büntetést, amely megtilt minden jövőbeli vállalkozói tevékenységet, hanem a tanulás és a fejlődés egy lehetőségeként kell rá tekinteni – e nézőpontot ma már a tudományos kutatás terén tett előrelépés alapjaként fogadjuk el.

Következésképpen a vállalkozók új generációjának ösztönzésére tett bármely lépés keretében meg kell nyugtatni a potenciális vállalkozókat, hogy ha az első ötletük nem is válik be, nem lesznek örökre eltiltva attól, hogy újra nekifussanak. A csődtörvényeknek ezért biztosítaniuk kell, hogy a hitelező vállalkozások gyorsan és hatékonyan benyújthassák és érvényesíthessék követeléseiket, ugyanakkor gyorsabb és olcsóbb eljárásokat kell bevezetni a vállalkozások megszüntetésére és a vagyonbukottak rehabilitálására.

A Bizottság tavaly decemberben közleményt fogadott el az üzleti kudarccal és a fizetőképtelenséggel kapcsolatos új európai megközelítésről, hogy vállalkozásbarátabb környezetet teremtsen, például a fizetésképtelenségre vonatkozó tagállami jogszabályok hatékonyságának javításával, beleértve a vagyonbukottak rehabilitálásának időszükségletét és költségét.

Első lépésként a Bizottság ezzel egyidejűleg a fizetésképtelenségi eljárásról szóló rendelet modernizálására irányuló javaslatot is elfogadott, amely biztosítani fogja a vállalatok megmentésére tett kísérlet határokon átnyúló elismerését, és a követelések másik
tagállamban való benyújtásának lehetőségét is magában foglalja.

A Bizottság a következő lépéseket fogja tenni: 

• nyilvános konzultációt indít annak érdekében, hogy megismerje az érdekeltek nézeteit az üzleti kudarccal és a fizetőképtelenséggel kapcsolatos új európai megközelítésről szóló közleményben meghatározott kérdésekről, többek között arról, hogy a becsületes vagyonbukottak második esélyt kapjanak, valamint a „rehabilitációhoz szükséges idő” lerövidítéséről és egységesítéséről. 

A tagállamokat felkéri a következőkre:

• amennyiben lehetséges, 2013-ra legfeljebb három évre csökkentsék a csőd után egy tisztességes vállalkozó rehabilitálásához és tartozásának rendezéséhez szükséges időt,

• nyújtsanak támogató szolgáltatásokat a vállalkozásoknak a korai szerkezetátalakításhoz, tanácsot a csőd megelőzése érdekében és támogatást a kkvk-nak a szerkezetátalakításhoz és az újrainduláshoz, 

• biztosítsanak tanácsadói szolgáltatásokat a csődbe ment vállalkozóknak a tartozások kezeléséhez, valamint a gazdasági és társadalmi integráció elősegítéséhez, továbbá dolgozzanak ki programokat az „újrakezdők” mentorálására, képzésére és üzleti hálózataik építésére. 

Forrás: Európai Bizottság

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés