EB: A KIHÍVÁS – AZ EURÓPAI VÁLLALKOZÓK SZÁMÁNAK NÖVELÉSE

A vállalkozói szellem a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés egyik hajtómotorja: új vállalkozásokat és munkahelyeket teremt, új piacokat nyit, valamint új készségek és képességek kialakítását mozdítja elő. Az ipar területén ezért különösen fontos az iparpolitikáról szóló bizottsági közlemény frissített változatában meghatározott hat feltörekvő növekedési ágazat gyors fejlődéséhez. 

A vállalkozói tevékenység versenyképesebbé és innovatívabbá teszi a gazdaságokat, és számos európai ágazati politika célkitűzéseinek elérésében kulcsfontosságú szerepet játszik. Az új ötletek kereskedelmi hasznosítása fokozza a termelékenységet, és jólétet teremt.

Az új vállalkozásoknál létrejövő munkahelyek nélkül a foglalkoztatás átlagos nettó növekedése negatív lenne. Az új vállalkozások – különösen a kkv-k – jelentik az új munkahelyek legjelentősebb forrását:Európában évente több mint 4 millió új munkahelyet teremtenek.

A fellendülés motorja azonban akadozik: 2004 óta a 27 uniós tagállam közül 23-ban visszaesett azoknak a részaránya, akik az alkalmazotti jogviszonnyal szemben előnyben részesítik az önálló vállalkozóként folytatott tevékenységet. Míg három évvel ezelőtt az európaiak 45 %-a választotta első helyen az önfoglalkoztatást, mára ez az arány már csak 37 %.

Ezzel szemben az Amerikai Egyesült Államokban és Kínában ez az arány jóval magasabb: 51 %, illetve 56 %. Ráadásul az újonnan alapított vállalkozások az EU-ban lassabban növekednek, mint az Egyesült Államokban vagy a feltörekvő országokban, és közülük kevesebben emelkednek a világ legnagyobb vállalatai közé.

A vállalkozói tevékenység elterjedtsége és annak jellege tagállamonként nagy eltéréseket mutat, ezért a vállalkozói életpálya iránti mérsékelt lelkesedés okai sokfélék. Néhány olyan tagállam, ahol nagyobb mértékű a vállalkozói tevékenység elterjedtsége, kevésbé sikeresen támogatja az új vállalkozások és a kisvállalkozások növekedését.

Európában a leendő vállalkozók általában szigorú környezetbe csöppennek: az oktatás nem biztosít megfelelő alapot a vállalkozói karrierhez, nehéz hitelekhez jutni és betörni a piacokra, nehéz átruházni a vállalkozásokat, a vállalkozók félnek a csőd esetén kirótt szankcióktól, és nehézkesek a közigazgatási eljárások.

A nemrég közzétett 2013-as éves növekedési jelentés hangsúlyozta, hogy az uniós gazdaságok versenyképességének fokozása érdekében fejleszteni kell az üzleti környezetet. Ezen túlmenően a kkv-k támogatására irányuló intézkedések továbbra is kiegyensúlyozatlanok: jelentős számú uniós tagállam továbbra sem veszi figyelembe a kisvállalkozások, különösen a mikrovállalkozások jellegzetességeit a jogalkotás során, és nem könnyítik meg az újrakezdést a csődbe ment tisztességes vállalkozók számára.

Nemcsak a környezet jelent kihívást, hanem az általánosan elterjedt kultúra sem ismeri el vagy jutalmazza eléggé a vállalkozói erőfeszítéseket, és nem ünnepli példaképként a munkahelyteremtő és jövedelemtermelő sikeres vállalkozókat. Ahhoz, hogy a vállalkozói szellem gazdasági növekedésünk hajtómotorja legyen, Európában mélyreható, széles körű szemléletváltás szükséges.

A jelenlegi gazdasági válságra és az új gazdasági kormányzási mechanizmusra tekintettel ez a közlemény azokon a területeken fejleszti tovább és teszi hangsúlyosabbá az intézkedéseket, amelyeket a Bizottság „Az európai kisvállalkozói intézkedéscsomag felülvizsgálata” című közleménye szerint mind nemzeti, mind uniós szinten folyamatosan tovább kell fejleszteni.

Minden kkv más és más: ezért a politikai döntéshozóknak különbözőképpen kell viszonyulniuk a különböző méretű, tevékenységi körű és jogi formájú kis- és középvállalkozásokhoz. Ez az elv ugyanúgy vonatkozik a szabadfoglalkozásúakra és az egyéni vállalkozókra is, akik szintén jelentős mértékben hozzájárulnak az EU gazdaságához.A „gondolkozz először kicsiben” elvnek az uniós és nemzeti szakpolitikák ismérvévé kell válnia.

Azon kell munkálkodnunk, hogy a vállalkozóvá válás vonzó kilátást jelentsen az európai polgároknak. A szociális vállalkozók is ide tartoznak, holott a bennük rejlő lehetőségeket gyakran alábecsülik. Pedig fenntartható munkahelyeket teremtenek, és bizonyítottan rugalmasabban ellenállnak a válságnak, mint általában a gazdaság. A szociális vállalkozók újítók, akik fokozzák a társadalmi befogadást, és hozzájárulnak az Európa 2020 stratégia célkitűzéseinek megvalósításához.

A jelenlegi helyzetet csak valamennyi európai, nemzeti és regionális szintű közigazgatás határozott és összehangolt fellépésével lehet megváltoztatni.

*********************
Ez a cselekvési terv egy olyan határozott közös fellépés tervezete, amely Európa vállalkozói potenciáljának felszabadítására, a meglévő akadályok felszámolására és az európai vállalkozói kultúra forradalmasítására szolgál. Célja az, hogy megkönnyítse az új vállalkozások alapítását, és olyan környezetet teremtsen, amely sokkal jobban támogatja a jelenlegi vállalkozók fejlődését és növekedését.

Három területen javasol azonnali beavatkozást:
  1. vállalkozói ismeretek oktatása és képzés a növekedés és az üzleti vállalkozások alapításának támogatására; 
  2. a keretfeltételek megerősítése a vállalkozók számára a meglévő strukturális akadályok felszámolásával, és a vállalkozók támogatása a vállalkozás életciklusának kulcsfontosságú szakaszaiban; 
  3. a vállalkozói kultúra dinamizmusának fokozása Európában: a vállalkozók új generációjának kinevelése

Forrás: Európai Bizottság

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés