Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. október 18.

40%-ra emelné a nők arányát a cégek vezetőtestületeiben az EP szakbizottsága

2020-ra a cégek vezetőtestületeinek nem ügyvezetői posztjain legalább 40% kell, hogy legyen a nők aránya. A javaslatról október 14-én szavaztak az EP nőjogi és jogi szakbizottságai. A célkitűzést minden, az EU-ban tőzsdén jegyzett magáncégnek teljesítenie kellene. Az állami cégek esetében a határidő 2018 lenne. Tavaly mindössze 15% volt a nők aránya az ilyen posztokon, ami jól mutatja az új szabályozás szükségességét.

Az új szabályok minden tőzsdén bejegyzett cégre vonatkoznának, akkor is, ha az adott cégnél a női munkavállalók aránya nem éri el a 10 százalékot. A kis- és középvállalkozások mentesülnek a szabályok alól.

Azon cégek, melyek 2020-ig nem teljesítik az előírásokat, a nemzeti hatóságoknak tartoznak felelősséggel. Súlyos szankciókra, például az állami közbeszerzésekből való kizárásra, számíthatnak azok a cégek, ahol nem nyílt és átlátható a kinevezési eljárás.

Forrás: Európai Parlament