Tabuk nélkül a női karriermenedzsmentről

A vállalati szférára nézve sem üres beszéd, hogy valamiért minden jobban működik, ha nő is szerepet kap benne. Számos kutatás bizonyítja, milyen kézzelfogható előnyökkel jár a hatékony férfi-női együttműködés, ennek ellenére roppant nehéz dolga van annak, aki nőként ebben a férfiak uralta világban akar érvényesülni.

A Hammel & Hochreiter Interim Management Partnership és az Interim Manager Academy által immár hagyományosan tavasszal szervezett, női karriermenedzsment jegyében zajló interim workshop éppen ehhez igyekezett némi segítséget adni, úgy, ahogy csak a nők tudnak: önfeledt hangulatban, őszintén társalogva egymással. Az alaphangot mindehhez már befutott, saját területükön elismert szaktekintélynek számító, sikeres nők előadásai adták meg, és bár tematikájukat tekintve széles skálán mozogtak, alapvetően valamennyien egy kérdéskört feszegettek: hol a nő helye a mai világban, hogyan menedzselheti legjobban önmagát és milyen lehetőségei vannak az érvényesülésre?

A szomorú valóság sajnos éppen az, hogy a lehetőségek száma egyre inkább szűkül, legalábbis ami a klasszikus vállalati szektor alkalmazott vezetői területét illeti. Ebben a jellemzően férfiak uralta környezetben a mai napig komoly úttörőmunka vár arra a nőre, aki ebben szeretne érvényesülni, ráadásul a statisztikák alakulása sem fest szebb jövőképet, a női vezetők aránya ugyanis vitathatatlan eredményeik és erényeik ellenére is folyamatosan csökken. Elsősorban tehát már-már emberfeletti elszántságra van szükség, továbbá egy olyan fokú céltudatosságra, ami jelenleg sok jelenlegi, vagy aspiráló női vezetőből hiányzik.

Kristóf Györgyi, a rendezvény egyik házigazdája szerint ez már az interimnek jelentkező nőkkel folytatott legelső interjú alkalmával megmutatkozik. Jellemzően rossz a motiváció, az egyik cégtől a másikhoz csábított, keresett márkából hirtelen elhelyezkedni képtelen jelölt továbbra is csak átmeneti megoldásként tekintene az interimségre, holott éppen az adna neki valódi lehetőséget a továbblépésre, önmaga megvalósítására. "Nehezen számol le a régi beidegződésekkel, sosem kellett proaktívan állást keresnie, ezért nem érti, miért kellene újra bizonyítania, hiszen eredményei magukért beszélnek" - írja le érzékletesen az állástalanná vált női vezetők lélektanát Kristóf Györgyi.

Márpedig ennél lényegesen többre van szükség. Ahogy alkalmazott vezetőként is szinte folyamatosan bizonyítási kényszerben van a nő, úgy az interimség egyik legalapvetőbb követelménye önmagunk hatékony menedzselése. Ebben pedig alkatuknál fogva többnyire jobban teljesítenek a férfiak, még akkor is, ha az interim léttel együtt járó jellegzetességek sokszor a női léleknek, habitusnak, gondolkodásmódnak állnak jobban. Alapvetően hosszabb távra terveznek, empatikusabb beállítottságukból fakadóan hatékonyabban mérik fel a körülményeket, jól egyensúlyoznak munka és magánélet között, és több dolog egyidejű menedzselése sem okoz nekik gondot.

Azonban korántsem mindegy, hogyan történik a nagyobb önbizalomra, céltudatosságra való törekvés, sokak hajlamosak ugyanis túlkompenzálni ezen kényszer hatására, sajátos szereptévesztésben élve férfibbnak próbálnak lenni a férfiaknál. Ez azonban nem csak lelki szempontból káros, de éppen azoknak az előnyöknek a letörését eredményezi, amik egy női vezető alkalmazásából fakadnak.

Folytatás

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés