IPOSZ: a mikrovállalkozásokra külön politikát kellene alkalmazni

A mikrovállalkozásokra és az önfoglalkoztató egyéni vállalkozókra külön politikát kellene kidolgozni és alkalmazni - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke az MTI-nek.
Az IPOSZ véleményezte a társadalmi egyeztetésen lévő, 2014-2020 közötti időszakra szóló kis- és középvállalkozói stratégiát, amelyben megállapította, hogy az Európai Unióban a kis- és középvállalkozás használt megfogalmazás nincs tekintettel a később csatlakozott országok vállalkozásainak méretére.

Németh László kifejtette: hazai sajátosság, hogy a működő vállalkozások többségét a mikrocégek adják, ám rájuk ugyanazok az üzleti szabályok, körülmények vonatkoznak, mint az uniós fogalmak szerinti, sokkal nagyobb méretű kis- és középvállalkozásokra, azonban a mikrocégek nem tudnak megfelelni ezeknek a szabályoknak.

A jogszabályokat már az európai kisvállalkozói törvény, a "small business act" szerint kellene megalkotni, és a "gondolkodj kicsiben" uniós gondolatot Magyarországon a még kisebbekre, a legkisebbekre kellene átültetni - vélekedett.

Az IPOSZ elnöke szerint a mikrovállalkozásokra vonatkozó politikában egyértelműen meg kellene határozni, hogy milyen adminisztratív terhektől mentesülhetnének, és a már megkezdett adózási könnyítést esetükben tovább lehetni finomítani. A vissza nem térítendő uniós támogatások egy részét erre a szegmensre kellene irányítani, hogy ezeket a vállalkozásokat is életben lehessen tartani, hogy fel tudjanak zárkózni az uniós versenytársaikhoz, a munkahelyeket megőrizzék, esetleg bővítsék.

A szövetség olyan speciális garanciabiztosító társaságot is javasol a mikrovállalkozások hitelfelvételéhez, amely olasz minta alapján működhetne, önkéntes tagság mellett jönne létre nonprofit jelleggel, és a helyi térséghez kötődne. Ezzel lecsökkenne a bizonytalan visszafizetésű hitel, a bankok kockázatának mérséklésével a hitelezési hajlandóságot ezen szektor irányába terelhetnék - mondta Németh László.

A mikrovállalkozások mellé üzletviteli szolgáltatói rendszert is ki kellene építeni, az IPOSZ erre törekszik, de önerőből ezt nem tudja finanszírozni. Az IPOSZ mellett szól, hogy helyben, települési szinten tudja elérni az iparosokat, éppen ezért szorgalmazzák az állam támogatását ennek a tevékenységnek az elvégzéséhez - hangoztatta az IPOSZ elnöke. Hozzátette: ha a hazai ipart akarja a kormány támogatni, akkor a legkisebbeknél kell kezdenie.

Forrás: MTI

Megjegyzések

Kamarás Györgyi üzenete…
A magyar uniós elnökség idején többnapos uniós civil szervezeteknek szóló rendezvényen vettem részt 2011-ben, mint a Magyar Üzletasszonyok Egyesületének elnöke. Az Unió "small business act"-je már akkor ismert volt.
Az akkori kiforrott és javasolt intézkedési csomagot csak követnie kellett volna illetve kellene a magyar kormánynak.
Évek óta aktuális mindaz, amit az IPOSz a "társadalmi egyeztetésen lévő, 2014-2020 közötti időszakra szóló kis- és középvállalkozói stratégia" részeként fogalmaz meg. A magyar mikró és kisvállalkozói lobbi nagyon lassan mozdul rá minden sérelemre.
Mint civil szervezetek, a szétforgácsolt és gyenge szakmai érdekképviseletek, forrás hiányában nem tudják az óriási számú mikró és kisvállalkozásokat összefogni.
A Kamarák, akik minderre képesek lehetnének másban érdekeltek. A mikró- és kisvállalkozásokkal a "kis pénz kis foci" elv alapján azzal foglalkoznak, amiben a nagyobb pénz lehetőségét látják. Pl.: felajánlják, hogy összegyűjtik az érdekelteket és megveszik a kötelező pénztárgép bevezetéséhez szükséges speciális méregdrága pénztárgépeket.
Ezeket az eszközöket a mikróvállalkozások köztudottan nem tudják finanszírozni, még akkor sem, ha valamivel olcsóbban jutnak hozzá. Az ilyen segítség nem a mikró és kisvállalkozóknak, hanem néhány bennfentesnek az érdekeit szolgálja.
Akkor hol van nálunk a mikró és kisvállalkozói lobbi?!

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés