Több női vezető, nagyobb siker

Számos tanulmány kimutatta: eredményesebb az a vállalat, ahol női vezetők is dolgoznak. Ennek ellenére kevesen vannak, nemcsak nálunk, hanem a fejlettebb országokban is. Miért? A nőkön múlik vagy a társadalmon? Netán a vállalati belső kultúrán? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a Világgazdaság konferenciáján

A nők szerepe – vállalkozóként, munkavállalóként és fogyasztóként – a világgazdaságban a következő öt évben olyan nagy lehet, mint India vagy Kína népességéé. Erre a következtetésre jutott az Ernst & Young „Nők – Az új feltörekvő piac” című tanulmányában, és azt prognosztizálta, hogy ez idő alatt világszinten 13 ezer milliárd dollárról 18 ezer milliárdra nőhet a nők fizetése. Egyidejűleg azonban azt is megállapította a tanácsadó cég, hogy a nők számára még mindig rendkívül nehéz a felsővezetői pozíciók elérése.

A vezető globális cégek már évekkel ezelőtt felismerték a munkaerő sokszínűségében rejlő gazdasági előnyöket. Azoknál a cégeknél, amelyek ennek megfelelően alakítják stratégiájukat, a bevételi oldalon is egyértelműen látszanak az eredmények. Különböző felmérések egyöntetűen azt mutatják, hogy átlagosan 25 százalékos a tőkemegtérülési mutató azoknál a cégeknél, ahol a vezetőségben vegyesen találhatók nők és férfiak. Ezzel szemben mindössze 9 százalék ez a szám ott, ahol csak férfivezetők vannak. A Catalyst kutató és tanácsadó cég szerint ahol legalább három nő található a felső vezetésben, ott a befektetett tőkére vetítve még jobb - 26 százalékos - ez a mutató. Összességében jelenleg a nemzetközi társaságoknál a felső vezetésben 7, a menedzserek körében pedig több mint 30 százalékos a nők aránya. Ugyanakkor - ezt már a Stanton Chase magyarországi irodája jegyezte meg - miközben a vezető cégek 85 százaléka tűzte zászlajára a nemek esélyegyenlőségét, mindössze 20 százalékuknak van „női toborzási stratégiája”.

A Boston Consulting Group (BCG) 2009-ben hívta fel a figyelmet arra a jelenségre, hogy csendes forradalom zajlik a világban és az üzleti életben, a nők egyre meghatározóbb szerepe már nem kívánság, hanem valós trend. Egyúttal azt jósolta, hogy a gazdasági sebek begyógyításának egyik legfőbb eszközei a nők lesznek, és 2028-ban az USA-ban átlagosan már többet fognak keresni, mint a férfiak.

Európában ebben a folyamatban Norvégia volt az úttörő: 2008-tól legalább 40 százalékos női jelenlétet írtak elő a tőzsdei vállalatok igazgatótanácsaiban. Az Európai Bizottság később kapcsolt: tavaly novemberben terjesztett elő egy uniós jogszabályt annak érdekében, hogy a tőzsdén jegyzett európai vállalatok vezetésében 40 százalékos legyen a nők aránya 2020-ra. A végrehajtásról tavasszal közzétett első brüsszeli jelentés valósággal ünnepelt, mert a kezdeményezés hatására 13,7-ről 15,8 százalékra nőtt a nők aránya az igazgatótanácsokban az Európai Unió tagállamaiban, ahol az egyetemi diplomások csaknem 60 százaléka nő. Magyarországon az EU statisztikák szerint 2012-ben 5,3 százalék volt a női felső vezetők aránya, szemben az unió 13,7 százalékos átlagával.

Folytatás

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés