Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. június 23.

Soros György: a vállalkozószellem kulcsfontosságú egy gazdaság sikeréhez

Egy gazdaság sikere szempontjából kulcsfontosságú, hogy támogatja-e a vállalkozószellem kibontakozását - mondta Soros György befektető egy budapesti konferencián.

A magyar származású befektető a Portfolio.hu, és a HVCA kockázatitőke-szövetség által közösen szervezett konferencián emlékeztetett: az amerikai gazdaság sikere döntően múlt azon, hogy elősegítette a vállalkozószellem kiteljesülését. 

„Nagy különbséget jelent a világban, hogy egy gazdaság engedi-e a vállalkozást, annak innovatív és építő hatásait, vagy sem” – mondta. Hozzátette ugyanakkor, általában igaz Európára, hogy nincs akkora szerepe a vállalkozószellemnek, mint az Egyesült Államokban, és ez fontos tényező abban, hogy az euróövezet súlyos válságban van. Kifejtette: a válság legsúlyosabb hatása, hogy a gazdaság finanszírozásának forrásai nem állnak rendelkezésre Európában, különösen a kockázati tőke és a növekvő vállalatok szempontjából. 

„A súlyos hitelszűke az európai problémák középpontjában van, különösen a nagy adóssággal küzdő államokban” - mondta. A befektető szerint Európban még mindig él a 2007-08-as válság öröksége és még mindig élnek - az euróövezeti válság formájában - a gazdasági egyensúlytalanságok. Egyben abbéli várakozásának adott hangot, hogy 2014 "turbulens" év lesz Európában.

Soros György szerint ebben a közép-kelet-európai térség is érintett, jóllehet talán kevésbé mint az euróövezetben. Lengyelország az egyik jobban teljesítő gazdaság, csakúgy mint Csehország, míg Magyarország más, sajátos gondokkal küzd – tette hozzá. A budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) alapítója szerint egy sikeres társadalomhoz meg kell találni az egyensúlyt a szabadpiac és az állami felügyelet között. Mint mondta, teljesen szabad vállalkozások esetén nagyon instabil és egyoldalú lesz a társadalom. 

A vállalkozásokat felügyelni kell – hangsúlyozta. Ám, ha nagyon egyoldalú lesz egy társadalom, és a felügyelet túl erős, akkor az nem jó – mondta, és példaként említette a „térséget elnyomó szovjet uralmat”. Soros György kérdésre válaszolva jelezte, hogy általában elkerülte a közép-kelet-európai befektetéseket, hiszen az ilyen tevékenység érdekkonfliktust jelentene jótékonysági tevékenységével, amely - mint mondta -, "nagyon erős a posztszovjet térségben".

Forrás: MTI