Segítség a munkanélkülieknek és a munkahelyteremtő cégeknek

A Európai Bizottság olyan gyakorlati intézkedések elfogadására szólítja fel az EU vezetőit, amelyekkel sikeresen kezelhető az ifjúsági munkanélküliség problémája, és vállalkozásbarát környezet teremthető a kisvállalkozásoknak.

A fiatalok és a kisvállalkozások egyaránt motorjai a gazdasági növekedésnek. Az általuk tapasztalt nehézségek épp ezért kerültek a június 27–28-ra tervezett brüsszeli uniós csúcstalálkozó napirendi témái közé. A Bizottság a témával kapcsolatos javaslatait megküldi az uniós vezetőknek és a parlamenti képviselőknek.

 Európában jelenleg közel 6 millió 25 év alatti munkanélküli él. Egyes országokban a dolgozni kívánó fiatalok több mint fele állástalan.

 Az ifjúsági munkanélküliséggel szembeni fellépésre irányuló felhívásában    a Bizottság új megoldási javaslatokat vázol fel a fiatalok elhelyezkedésének elősegítése érdekében, emellett pedig azt szorgalmazza, hogy a kormányok gyors ütemben vezessék be a már jóváhagyott rendszereket, pl. az ifjúsági garanciát .

 A miniszterek által áprilisban elfogadott ifjúsági garancia célja, hogy valamennyi fiatal a tanulmányai befejezését vagy a munkanélkülivé válását követő négy hónapon belül színvonalas állásajánlatot kapjon, illetve további oktatásban, tanulószerződéses gyakorlati képzésben vagy szakmai gyakorlaton vehessen részt.

 A Bizottság felkéri továbbá azokat a régiókat, ahol az ifjúsági munkanélküliség meghaladja a 25%-ot, hogy nyújtsanak be részletes terveket a következőkről: hogyan fogják végrehajtani a kezdeményezést, kik vesznek benne részt, ki állja a felmerülő költségeket, és hogyan követik nyomon a tevékenységeket.

 Az ifjúsági garancia bevezetését sok régió számára megkönnyítené, ha az ifjúsági munkanélküliség elleni küzdelemre előirányozott 6 milliárd euró azonnal a rendelkezésükre állna, ahogy azt a Bizottság javasolja, ahelyett, hogy azt az EU következő hét éves finanszírozási időszakára arányosan elosztva kapnák meg.

 A fiatalok elhelyezkedését egyéb eszközök is segítik. Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja (EURES) révén az álláskeresők böngészhetnek az uniós tagállamokban megüresedő állások között, és feltölthetik a portálra az önéletrajzukat. Az első EURES-állásod nevű kezdeményezés pedig a tervek szerint további segítséget nyújt azoknak a fiataloknak, akik külföldön kívánnak munkát vállalni: pénzügyileg támogatja a nyelvtanfolyamok, az egyéb képzések és az utazási költségek fedezését. A rendszert jelenleg hat ország teszteli.

 Az ehhez hasonló kezdeményezések természetesen még sikeresebbek lesznek, ha megfelelő számú állás áll majd rendelkezésre. A foglalkoztatás bővítésének egyik módja, ha olyan környezetet teremtünk a kisvállalkozásoknak, amelyben jól teljesíthetnek. (Emlékeztetőül: a kisvállalkozások biztosítják a magánszektor álláshelyeinek kb. 2/3-át.)

 A Bizottság 2012-ben felkérte a kisvállalkozásokat, hogy sorolják fel azokat az uniós jogszabályokat, amelyeknek szerintük a legnehezebb megfelelni. A legnagyobb terhet jelentő tíz jogszabályból   az EU többet is módosított: a kisvállalkozások ma már könnyebben vehetnek részt közbeszerzési eljárásokban, és a termékbiztonságra vonatkozó követelmények is egyszerűsödtek.

 A Bizottság reményei szerint az uniós vezetők között e témában létrejövő esetleges megállapodás újabb lendületet ad Európa gazdasági fellendülésének.

Bővebben Európa kisvállalkozásairól itt 

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés