Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. május 3.

Óriási árat fizet a társadalom azért, mert kevés a női vezető

Az infokommunikációs ágazatban dolgozó hétmillió európainak csak közel harmada nő. Ennek egyik oka, hogy kevesen szereznek szakirányú végzettséget. Pedig az ágazat jó lehetőségekkel kecsegtet: évente 120 ezer új munkahelyet kínál. Szakértők és képviselők arról vitáztak, hogy miként lehetne vonzóbbá tenni az ágazatot a nők számára.

A vitát stílszerűen április 25-én, a női infokommunikációs szakemberek napján rendezték.

A technika segítségével a távolból Sheryl Sandberg, a Facebook egyik vezetője is bekapcsolódott a beszélgetésbe. Szerinte óriási árat fizet a társadalom azért, mert kevés a női vezető és infokommunikációs szakember, rengeteg állás pedig a szakemberhiány miatt marad betöltetlen.

1000, 29, 4

Sandberg elmondta azt is, hogy minden ezer alapdiplomával rendelkező nőből csak huszonkilencnek van infokommunikációs végzettsége, és közülük is csak négyen dolgoznak a szakterületen.

Szó volt arról is, hogy miként lehetne helyzetbe hozni a tehetséges nőket, milyen felelőssége van az ágazatnak mindebben, és mit lehet kezdeni a nemi sztereotípiákkal.

Akaratos gyerek vagy született vezető?

Sandberg szerint a szemléletváltás is fontos: „Legközelebb ne azt mondják a szülők kislányuknak, hogy akaratos, hanem inkább jegyezzék meg, hogy vezetői képességekkel rendelkezik.”

Véleményét mások is osztották. Amali Sartori, az ipari szakbizottság néppárti, olasz elnöke szerint a telekommunikációs szektor mellett vezetői szinten sem találni elég nőt.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke, digitális politikáért felelős európai biztos Marilyn Monroe-t idézte: „Ő mondta, hogy egy nő legjobb barátai a gyémántok. Ma ez már nem igaz. A nők legjobb barátai az információs technológiai ismeretek. Amennyiben rendelkeznek velük, a gyémántok is jönnek majd.”

Forrás: Európai Parlament