Óriási árat fizet a társadalom azért, mert kevés a női vezető

Az infokommunikációs ágazatban dolgozó hétmillió európainak csak közel harmada nő. Ennek egyik oka, hogy kevesen szereznek szakirányú végzettséget. Pedig az ágazat jó lehetőségekkel kecsegtet: évente 120 ezer új munkahelyet kínál. Szakértők és képviselők arról vitáztak, hogy miként lehetne vonzóbbá tenni az ágazatot a nők számára.

A vitát stílszerűen április 25-én, a női infokommunikációs szakemberek napján rendezték.

A technika segítségével a távolból Sheryl Sandberg, a Facebook egyik vezetője is bekapcsolódott a beszélgetésbe. Szerinte óriási árat fizet a társadalom azért, mert kevés a női vezető és infokommunikációs szakember, rengeteg állás pedig a szakemberhiány miatt marad betöltetlen.

1000, 29, 4

Sandberg elmondta azt is, hogy minden ezer alapdiplomával rendelkező nőből csak huszonkilencnek van infokommunikációs végzettsége, és közülük is csak négyen dolgoznak a szakterületen.

Szó volt arról is, hogy miként lehetne helyzetbe hozni a tehetséges nőket, milyen felelőssége van az ágazatnak mindebben, és mit lehet kezdeni a nemi sztereotípiákkal.

Akaratos gyerek vagy született vezető?

Sandberg szerint a szemléletváltás is fontos: „Legközelebb ne azt mondják a szülők kislányuknak, hogy akaratos, hanem inkább jegyezzék meg, hogy vezetői képességekkel rendelkezik.”

Véleményét mások is osztották. Amali Sartori, az ipari szakbizottság néppárti, olasz elnöke szerint a telekommunikációs szektor mellett vezetői szinten sem találni elég nőt.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke, digitális politikáért felelős európai biztos Marilyn Monroe-t idézte: „Ő mondta, hogy egy nő legjobb barátai a gyémántok. Ma ez már nem igaz. A nők legjobb barátai az információs technológiai ismeretek. Amennyiben rendelkeznek velük, a gyémántok is jönnek majd.”

Forrás: Európai Parlament

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés