Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. május 22.

A nehézségek sem rettentik el a vállalkozókat

Ha ismét választania kellene, a magyar vállalkozók döntő többsége újra belevágna saját üzletének elindításába, még a nehéz gazdasági körülmények ellenére is - derül ki a Regus legutóbbi felméréséből.

Bár komoly kihívásokkal kell szembenézniük, a magyar mikro- és kisvállalkozások vezetőinek lelkesedése töretlen - állítja a Regus, a rugalmas munkahelyi megoldások vezető szolgáltatója. Közülük sokan a korábbi munkahelyük elvesztése miatt kezdtek önálló vállalkozásba, mégis 88 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem bánta meg a döntését. Ez az arány még a 85 százalékos globális átlagot is meghaladja.

A 90 ország 26 ezer üzletemberének részvételével készült felmérés megerősíti, hogy a vállalkozók a bürokráciát tartják a vállalkozásindítás legnagyobb akadályának (87%). Ezt követi a kedvezőtlen gazdasági helyzet (84%) és a hitelhez jutási nehézségek (79%). A magyar vállalkozók több mint fele az állami támogatás hiányát, valamint a nagyvállalatok piaci dominanciáját említette még komoly hátráltató tényezőként.

Katerina Manou, a Regus regionális vezetője így értékeli az eredményeket: "A gazdasági visszaesés idején a nagyvállalatok többsége biztonságra törekszik és visszafogja beruházásait, így a növekedés hajtóerejét sokkal inkább a kisvállalkozások jelentik. Ehhez képest ők kevesebb figyelmet kapnak az állam részéről, és közülük sokan állítják, hogy az állami támogatások hatása a kormány erőfeszítései ellenére is alig érezhető." "Ebben a helyzetben létfontosságú, hogy a vállalkozások megőrizzék talpraesettségüket és rugalmasságukat. Nem véletlen, hogy a vállalkozók előnyben részesítik a rugalmas irodai megoldásokat a hagyományos irodabérléssel szemben, hiszen így tőkét szabadíthatnak fel, amit cégük fejlesztésére fordíthatnak. Globálisan már megfigyelhető, hogy a vállalkozók nagyobb arányban vesznek igénybe rugalmas munkahelyszíneket, mint azok, akik nem tulajdonosai cégüknek" - fűzte hozzá Katerina Manou. A gazdasági növekedés motorját jelentő KKV-k teszik ki a vállalkozások mintegy 99 százalékát és termelik meg a GDP 40-50 százalékát. Világszerte a munkahelyek 50 százalékát a KKV-k generálják, ennek ellenére a teljes beruházások töredékét vonzzák a G20 területén.

Forrás: Regus