Hogyan mozdítsuk elő a vállalkozói kedvet Európában?

A Bizottság által javasolt intézkedések révén vállalkozók új nemzedéke nőhet föl, valamint a fiatalok, a nők, az idősebbek, a migránsok és a munkanélküliek is nagyobb esélyt kaphatnak saját vállalkozás indítására.

A vállalkozók munkahelyeket hoznak létre. Az újonnan induló vállalkozások alapítói Európában évente 4 millió munkahelyet teremtenek.

Az EU azonban a vállalkozói attitűd tekintetében le van maradva versenytársaitól, ami azt jelenti, hogy a tagállamokban nincs kihasználva az összes munkahelyteremtési lehetőség. Az európaiaknak csupán 11%-a vállalkozó, noha kb. 40%-uk szeretne saját maga főnökévé válni . Az Egyesült Államokban és Kínában a megkérdezettek több mint fele részesíti előnyben az önálló vállalkozói tevékenységet.

Ennek a vállalkozástól idegenkedő mentalitásnak meg kell változnia, ha azt akarjuk, hogy Európa újra növekedési pályára álljon. A Bizottság ezért cselekvési programra  tett javaslatot. Az elképzelések szerint:
  • Javítani kell a finanszírozáshoz jutást, létre kell hozni a kis összegű hitelek európai piacát, és egyszerűsíteni kell a közvetlen magánberuházások megadóztatására vonatkozó szabályokat.
  • A vállalkozási alapismeretek elméleti és gyakorlati oktatását be kell építeni az iskolai tantervekbe – a fiataloknak a középiskola befejezése előtt alkalmat kell adni arra, hogy legalább egyszer gyakorlati tapasztalatot szerezzenek.
  • Csökkenteni kell a vállalkozások létrehozásához, valamint az engedélyek és a jogosultságok beszerzéséhez szükséges időt.
  • Mentorálási, tanácsadási és támogatási rendszereket kell kidolgozni a nők, az idősek, a bevándorlók, a munkanélküliek és más potenciális vállalkozók számára.
  • Vállalatirányítási képzést és tanácsadást kell biztosítani a kezdő vállalkozóknak, valamint ösztönözni kell a más vállalkozókkal, potenciális beszállítókkal és ügyfelekkel való hálózatépítést.
  • A határoktól független, online kereskedelem elé tornyosuló akadályok megszüntetésével támogatni kell a webalapú vállalkozások indítását.
  • Meg kell könnyíteni a vállalkozások indítását, átvételét, átadását és újraindítását.
  • Segíteni kell a kezdő vállalkozókat rövidtávú pénzügyi nehézségeik megoldásában, és csődeljárás után második esélyt kell nyújtani a tisztességes vállalkozóknak – az „újrakezdők” sikeresebben boldogulnak.
Az európai kisvállalkozói intézkedéscsomag keretében már létezik együttműködés az európai országok között annak érdekében, hogy csökkentsék a vállalkozások adminisztratív terheit.

Következő lépések

A Bizottság az uniós országok kormányaival, a vállalkozói szervezetekkel és egyéb érdekelt felekkel szorosan együttműködve ütemtervet fog kidolgozni a javaslatok végrehajtására.

A vállalkozóknak nyújtott támogatás az EU különböző országaiban rendkívül eltérő. Hatékonyabb, ha az egyes országok megosztják egymással bevált gyakorlataikat és összehangolják erőfeszítéseiket, mintha az egyes országok egymástól független intézkedéseket hoznának.

Forrás: EU

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés