Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2012. december 12.

Női kvóta - Elérhető az alkalmas nők adatbázisa

Mostantól elérhető az a 8000 nő nevét tartalmazó adatbázis, amellyel az európai üzleti iskolák azt szeretnék elősegíteni, hogy az Európai Bizottság által bemutatott javaslat értelmében 2020-ig a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok felügyelőbizottságai legalább 40 százalékban nőkből álljanak - tudatta szerdán Viviane Reding uniós biztos.

Az adatbázisban szereplő nők a biztos szerint egytől egyig mind olyanok, akik alkalmasak arra, hogy ilyen cégekben felügyelőbizottsági tagok legyenek, és akár azonnal készek is munkába állni. A bizottság szerint ez az adatbázis eloszlatja azokat a tévhiteket, amelyek szerint Európában nincs elég megfelelően képzett és alkalmas női jelölt, hogy a kitűzött célt teljesíteni lehessen.

"Társadalmunk minden tehetségét latba kell vetnünk, hogy az európai gazdaság beinduljon(...). Gyakran hallom azt, hogy nincs elég nő a felügyelőbizottsági helyek betöltésére, a lista pedig annak bizonyítéka, hogy nagyon is van 8000 ilyen nő. Itt az idő, hogy a vállalatok hasznosítsák ezt a mindezidáig kihasználatlan tehetséget" - fejtette ki az adatbázis elérhetőségének bejelentésekor Viviane Reding, a bizottság alapjogokért felelős luxemburgi tagja.

A bizottság közleményében arra is kitér, hogy a lista az interneten keresztül elérhető és kereshető, s a rajta szereplő valamennyi nő megfelel az európai üzleti iskolák által közösen kidolgozott feltételeknek. A listán szereplő nők legalább öt év vezetői tapasztalattal rendelkeznek, töltöttek már be vezetői pozíciót tőzsdén jegyzett vállalatok igazgatóságában vagy felügyelő bizottságában.

Viviane Reding november közepén mutatta be azt a javaslatot, amelynek alapján legkésőbb 2020-ig, illetve köztulajdonban lévő cégek esetében két évvel korábban, a tőzsdén jegyzett, 50 millió eurót meghaladó forgalmú és 250 embernél többet foglalkoztató vállalatok felügyelőbizottságaiban 40 százalékra kell emelni a "kisebbségben lévő nem", kivétel nélkül a nők arányát. A javaslat azt is tartalmazza, hogy a vállalatoknak úgynevezett "rugalmas kvótákat" kell meghatározniuk saját maguk számára, hogy a vállalatvezetésben, vagyis az igazgatóságban hány százalékra kívánják 2020-ig emelni a kisebbségben lévő nem arányát.

A javaslat tagállami hatáskörbe utalja annak eldöntését, hogy milyen szankciót szabjanak ki a nem teljesítő cégekre. A bizottság ugyanakkor ismételten leszögezi, hogy a kiválasztás elsődleges szempontja csakis a szakmai rátermettség és érdem lehet. A bizottság emlékeztet arra is, hogy saját felmérése alapján a javaslatban meghatározott cégek felügyelőbizottságaiban jelenleg a férfiak vannak túlnyomó többségben, és a tagállamok között is nagyok a különbségek ebben a tekintetben, mert míg Finnország és Lettország esetében a felügyelőbizottságok tagjainak 26-27 százaléka nő, Máltán és Cipruson ilyen szempontból egyértelműen a női a gyengébb nem: a felügyelőbizottságok tagjainak mindössze 3-4 százaléka kerül ki közülük.

Forrás: MTI