Női kvóta - Elérhető az alkalmas nők adatbázisa

Mostantól elérhető az a 8000 nő nevét tartalmazó adatbázis, amellyel az európai üzleti iskolák azt szeretnék elősegíteni, hogy az Európai Bizottság által bemutatott javaslat értelmében 2020-ig a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok felügyelőbizottságai legalább 40 százalékban nőkből álljanak - tudatta szerdán Viviane Reding uniós biztos.

Az adatbázisban szereplő nők a biztos szerint egytől egyig mind olyanok, akik alkalmasak arra, hogy ilyen cégekben felügyelőbizottsági tagok legyenek, és akár azonnal készek is munkába állni. A bizottság szerint ez az adatbázis eloszlatja azokat a tévhiteket, amelyek szerint Európában nincs elég megfelelően képzett és alkalmas női jelölt, hogy a kitűzött célt teljesíteni lehessen.

"Társadalmunk minden tehetségét latba kell vetnünk, hogy az európai gazdaság beinduljon(...). Gyakran hallom azt, hogy nincs elég nő a felügyelőbizottsági helyek betöltésére, a lista pedig annak bizonyítéka, hogy nagyon is van 8000 ilyen nő. Itt az idő, hogy a vállalatok hasznosítsák ezt a mindezidáig kihasználatlan tehetséget" - fejtette ki az adatbázis elérhetőségének bejelentésekor Viviane Reding, a bizottság alapjogokért felelős luxemburgi tagja.

A bizottság közleményében arra is kitér, hogy a lista az interneten keresztül elérhető és kereshető, s a rajta szereplő valamennyi nő megfelel az európai üzleti iskolák által közösen kidolgozott feltételeknek. A listán szereplő nők legalább öt év vezetői tapasztalattal rendelkeznek, töltöttek már be vezetői pozíciót tőzsdén jegyzett vállalatok igazgatóságában vagy felügyelő bizottságában.

Viviane Reding november közepén mutatta be azt a javaslatot, amelynek alapján legkésőbb 2020-ig, illetve köztulajdonban lévő cégek esetében két évvel korábban, a tőzsdén jegyzett, 50 millió eurót meghaladó forgalmú és 250 embernél többet foglalkoztató vállalatok felügyelőbizottságaiban 40 százalékra kell emelni a "kisebbségben lévő nem", kivétel nélkül a nők arányát. A javaslat azt is tartalmazza, hogy a vállalatoknak úgynevezett "rugalmas kvótákat" kell meghatározniuk saját maguk számára, hogy a vállalatvezetésben, vagyis az igazgatóságban hány százalékra kívánják 2020-ig emelni a kisebbségben lévő nem arányát.

A javaslat tagállami hatáskörbe utalja annak eldöntését, hogy milyen szankciót szabjanak ki a nem teljesítő cégekre. A bizottság ugyanakkor ismételten leszögezi, hogy a kiválasztás elsődleges szempontja csakis a szakmai rátermettség és érdem lehet. A bizottság emlékeztet arra is, hogy saját felmérése alapján a javaslatban meghatározott cégek felügyelőbizottságaiban jelenleg a férfiak vannak túlnyomó többségben, és a tagállamok között is nagyok a különbségek ebben a tekintetben, mert míg Finnország és Lettország esetében a felügyelőbizottságok tagjainak 26-27 százaléka nő, Máltán és Cipruson ilyen szempontból egyértelműen a női a gyengébb nem: a felügyelőbizottságok tagjainak mindössze 3-4 százaléka kerül ki közülük.

Forrás: MTI

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés