Európa vállalkozásra ösztönöz

Cipruson, Nicosiában tartotta első KKV Gyűlését az Európai Bizottság 2012. november 15-16-án.

A 42 ország részvételével zajló rendezvényen díjat nyert többek között az Európa-szerte híres és innovatív kezdeményezés, a ciprusi női vállalkozói bank is. A több mint 400 beérkezett projektből 57 jutott át az előszűrésen, amelyből aztán egy szakmai zsűri választotta ki a 6 legjobbat. A Bizottság reményét fejezte ki, hogy a díj is hatékony eszköze lesz a vállalkozóvá válás népszerűsítésének, a vállalkozói kedv erősítésének.

Az angol Outset projekt kapta a zsűri fődíját, melyet egyedülálló megközelítésének köszönhetően választottak ki. A projekt úgy támogatja az induló vállalkozásokat, hogy a társadalom legrászorulóbb csoportjainak segít munkát találni önalkalmazás és vállalkozások formájában. Ciprus, Svédország, Olaszország, Portugália és Törökország is díjban részesült a vállalkozások új, innovatív, helyi megoldásokkal történő támogatásáért.

Öt kategóriában díjazta a zsűri a pályázókat:


A "Vállalkozói szellem promótálása" díj olyan nemzeti, regionális vagy helyi szintű tevékenységeket és kezdeményezéseket ismer el, amelyek a fiatalok és a nők körében népszerűsítik a vállalkozói gondolkodásmódot.

A "Befektetés a szakértelembe" díj olyan regionális és helyi szintű kezdeményezéseket ismer el, amelyek a vállalkozói, a szakmai, a gyakorlati és a vezetői készségeket javítják.

Az "Üzleti környezet fejlesztése" díj olyan regionális és helyi szintű, innovatív intézkedéseket ismer el, amelyek elősegítik a vállalkozások indítását és növekedését, egyszerűbbé teszik a jogi és igazgatási eljárásokat a vállalkozások számára, valamint a "Gondolj először a kicsikre" ("Think Small First") elv megvalósítására törekszenek a kis- és középvállalkozások érdekében.

A "Vállalkozások nemzetközi működésének támogatása" díj olyan intézkedéseket ismer el, amelyek a vállalatokat - különösen a kis- és középvállalkozásokat - ösztönzik az Európai Unión belüli és kívüli piacok lehetőségeinek jobb kihasználásában.

A "Felelős és felelősségteljes vállalkozás" díj olyan regionális vagy helyi kezdeményezéseket ismert el, amelyek a vállalatok társadalmi felelősségét hangsúlyozzák, es fenntartható üzleti gyakorlatot szorgalmaznak a társadalmi és/vagy a környezeti szférában.

A "vállalkozói szellem promótálása" kategóriában a házigazda Ciprus lett a díjazott, a női vállalkozások elősegítése az egyszerűen elérhető finanszírozással" projekttel. A Women's Cooperative Bank úgy támogatja a női vállalkozásokat, hogy egyszerű hozzáférést biztosít a finanszírozáshoz a női vállalkozók által felállított együttműködési bankon keresztül. A projekt indulása óta Cipruson a 2001-es 12 százalékos arányról mára 28 százalékra nőtt a női vállalkozások hányada.

Emlékeztetőül: a tavalyi díjátadón egy magyar projektet is díjaztak a "Hogyan vállalkozzunk, hogyan legyünk versenyképesek és hogyan legyen innovatív foglalkoztatáspolitikánk" kategóriában. A Hotel Panda tulajdonosainak célkitűzése, hogy segítsék a megváltozott munkaképességű emberek integrációját az üzleti világba, és hogy olyan munkalehetőséget kínáljanak nekik, amilyent más vállalatoktól nem kapnának. A hotel a turizmusban betöltött kiemelkedő szerepét az egyedülálló foglalkoztatási modelljének köszönheti: a személyzet fogyatékkal élő emberekből áll. Képzésekkel, oktatási konferenciákkal és a "nyitott ajtó" politika segítségével próbál rávilágítani a fogyatékkal élő emberekkel kapcsolatos társadalmi előítéletekre. Számos köz- és magánintézménnyel működik együtt, képzéseket és szemináriumokat tart, melyek keretében mások is tájékozódhatnak a megváltozott munkaképességű személyzet alkalmazásával és a velük való együttműködéssel kapcsolatos tudnivalókról. A Hotel Panda alkalmazottainak 95%-a megváltozott munkaképességű. A tulajdonosok elmondása szerint dolgozóik magabiztosabbak lettek, és javult a közösséggel való kapcsolatuk is. A projekt pénzügyileg is kifizetődő: a hotel nyeresége megduplázódott, ami jól bizonyítja, hogy a társadalmi célok összeegyeztethetők a sikeres üzleti tevékenységgel.

Hotel Panda Kft., www.hotelpanda.hu

Az Európai Bizottság tanulmányai alapján a KKV-k adják az új munkahelyek 85 százalékát, 67 százalékát a teljes foglalkoztatásnak és 58 százalékát a bruttó hozzáadott értéknek (GVA-gross value added). A legutóbbi kutatások azt mutatják, hogy a KKV-k továbbra is a gerincét képezik az európai gazdaságnak, 20.7 millió vállalkozás több mint 87 millió embert alkalmaz és több mint 99.8 százalékát adják az összes létező cégformának. Azonban a statisztikákból kiderül, hogy mindössze az európai KKV-k 25 százaléka exportál valamilyen formában, és csak 13 százalékuk exportál az EU-n kívülre. Az export tevékenység az EU-n kívül még kritikusabb lesz a jövőre nézve, mivel a számítások szerint 2015-re 90 százaléka a globális növekedésnek Európán kívül lesz. 2030-ra pedig 60 százaléka a globális növekedésnek a BRICS államokból, fejlődő államokból generálódik majd. A vállalkozói lét iránt mutatott attitűdváltás így alapvető kihívás az EU-ban. Az európaiak mindössze 37 százaléka szeretne vállalkozni a jövőben, szemben az USA 51 százalékos és a Kína 56 százalékos mutatóival.

A programon elhangzott, hogy az EU cégalapítási átlag jelenleg 6 nap és költsége kb. 300 euró, ezt feltétlenül csökkenteni szükséges teljes EU-s szinten. Kiemelték, hogy a KKV-knak feltétlenül szükséges K+F és innovációs irányba mozdulni, ez világosan megjelenik majd a hamarosan jóváhagyásra kerülő Horizon 2020 és COSME vállalkozásokat konkrét pénzügyi programokkal támogató finanszírozási források stratégiai dokumentumaiban is.

A programon Magyarországot Vagács István, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője, valamint Mészáros Mónika Alíz, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) üzletfejlesztési főosztályvezető-helyettese, az Enterprise Europe Network osztályvezetője képviselte.

A két szervezet (NGM és HITA) felelős az Európai Bizottság KKV hét koordinátori teendőiért is, amelynek keretében az érdeklődők még jelentkezhetnek a főbb uniós témakörök mentén (pályázatok, nemzetközi kapcsolatok, női vállalkozók, stb.) év végéig megvalósuló KKV hét rendezvénysorozat eseményeire:
http://ec.europa.eu/enterprise/initiatives/sme-week/participate/index_hu.htm

Forrás: EU

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés