Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2012. október 10.

EB: Kreatív stratégia

Új terv az európai kulturális és kreatív ágazatok versenyképesebbé tételére és a bennük rejlő munkahely-teremtési és gazdaságösztönző potenciál kiaknázására.

A digitális technológia térhódítása, a globalizáció és az egyre változó fogyasztói magatartás: hogy csak néhányat említsünk a kulturális és kreatív ágazatok előtt álló kihívások közül.

A kreatív vállalkozások gyakran nem eléggé vonzók a beruházók számára, így nem rendelkeznek elegendő tőkével ahhoz, hogy meghonosítsák a termelési költségeket csökkentő és az új piacokra való belépést lehetővé tevő digitális technológiákat.

A Bizottság több intézkedést javasol a kulturális és kreatív vállalkozások mind uniós, mind tagállami szintű megsegítésére, többek között a készségfejlesztés előmozdítását és a szükséges beruházási tőke biztosítását.

A segítség nagyon jól jön a jelenlegi válságos időszakban. Mintegy 8,5 millióan végeznek kreatív tevékenységet EU-szerte, az építészet, a kézművesség, a kulturális örökségek gondozása, a formatervezés, a rendezvényszervezés, a divattervezés, a filmművészet, a zene, az előadó-művészet és a vizuális művészetek területén, illetve könyvtárakban és archívumokban, könyvkiadóknál, valamint rádió- és televízióadóknál.

Ezek az ágazatok az EU-ban előállított bruttó hazai termék (GDP) mintegy 4,5%-át állítják elő, és jelentősen hozzájárulnak más ágazatok tevékenységéhez, hiszen az innováció egyre inkább a kreativitáson és a formatervezésen alapul.

Közvetlen fellépés

A Bizottság felszólítja a tagállamokat, hogy fektessenek hangsúlyt a készségek és a finanszírozáshoz való hozzáférés javítására, a versenyképesség növelésére és az export bővítésére, valamint arra, hogy a kulturális és kreatív ágazatok a jelenleginél több szállal kapcsolódjanak más gazdasági ágazatokhoz.

Uniós szinten a Bizottság a következő Kreatív Európa program  (2014-2020) és más meglévő alapok céljaira előirányzott 1,8 milliárd eurós keret stratégiai felhasználását javasolja. A Bizottság tervei között szerepel:
  • a vállalkozói készség előmozdítása a kisvállalkozásokra nehezedő bürokratikus terhek csökkentése révén, hiszen a kulturális és kreatív ágazatokat nagyrészt kisvállalkozások teszik ki;
  • az uniós digitális piac integrálása, és ennek egyik fontos eszközeként közös megközelítés kidolgozása a szellemi tulajdonjogok védelmére vonatkozóan;
  • a hálózatépítés és a bevált üzleti módszerek megosztásának előmozdítása Európa-szerte;
  • bankkölcsönök garantálása, hogy a kreatív vállalkozások és szervezetek könnyebben jussanak finanszírozási forráshoz;
  • a célközönség növelésére, az üzleti modellek tesztelésére és az export bővítésére irányuló támogató intézkedések;
  • pénzügyi források nyújtása oktatási és képzési tevékenységekhez, például az EU Erasmus mindenkinek programja keretében;
  • meglévő alapok felhasználása arra, hogy a kultúrának még nagyobb szerepe legyen a regionális és a helyi fejlődésben, a városokban és vidéken egyaránt.
Forrás: EU