Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Halla Tomasdottirnek öt hagyományosan női érték segítségével sikerült keresztülnavigálnia Audur Capital nevű vállalkozását az izlandi pénzügyi válság viharán. A TEDWomen előadásában ezen értékekről és a kiegyensúlyozottság fontosságáról beszél. (angol nyelvű videó magyar feliratozással)

Az előadás szövege:

Régen sokkal könnyebb volt izlandinak lenni, mivel pár évvel ezelőttig a világ alig tudott rólunk valamit. Így gyakorlatilag kiállhattam volna ide úgy, hogy csak jó dolgokat mesélek magunkról. De az elmúlt néhány évben pár dolog hírhedté tett minket. Mindenekelőtt, ugye, a gazdasági összeomlás. Ez egészen odáig fajult, hogy valaki föltette az országot az ebay-re. (nevetés) A kikiáltási ár 99 penny volt, minimál ár nélkül. Aztán ott volt a vulkán is, ami meghiúsította majdnem mindannyiuk és megannyi barátjuk utazását, Obama elnök urat is beleértve Csak megjegyezném, hogy a helyes kiejtés: "Ejjafjakkajökköl" Ez semelyik médiának nem sikerült

(nevetés)

De nem azért vagyok itt, hogy ilyen történeteket meséljek erről a két témáról. Hanem azért vagyok itt, hogy elmeséljem az Audur Capitalnak, annak a pénzügyi vállalkozásnak a történetét, amelyet én és Kristin - itt láthatnak minket a fotón - alapítottunk 2007 tavaszán, alig egy évvel a gazdasági válság előtt. Miért akarna a versenyszférában sikeres két nő, két befektetési bankár, felállni, és pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó céget alapítani? Legyen elég, ha csak annyit mondok, hogy kicsit besokalltunk a tesztoszterontól. De nem azért vagyok itt, hogy a férfiakat hibáztassam a válságért és azért, ami az országomban történt. Azonban azt biztosan állíthatom, hogy nálunk csakúgy, mint a Wall Streeten és a londoni city-ben vagy bárhol máshol, férfiak voltak az irányítók a pénzügyi szektor játszmáiban. És a változatosság ilyen szintű hiánya, ilyen egyformaság katasztrofális dolgokhoz vezet.

(taps)

Tehát úgy döntöttünk, miután kissé elegünk lett ebből a világból és erősen azt éreztük, hogy ez nem tartható így tovább, hogy alapítunk egy pénzügyi szolgáltató vállalatot, a saját értékeinkre alapozva. És úgy döntöttünk, hogy női értékeket is bevonunk a pénzügyi világba. Felszaladt pár szemöldök Izlandon. Hiszen nem úgy ismertek minket Izlandon mint a tipikus nőies nőket addig. Szóval, olyan volt, mintha előbújtunk volna a szekrényből, arról beszélgetni, hogy tulajdonképpen nők vagyunk és hogy hisszük, hogy vannak olyan értékeink, és tudunk úgy vinni egy üzletet, amely fenntarthatóbb mint amit korábban tapasztaltunk. És elég sokan csatlakoztak hozzánk-- nagyszerű képességű, elvhű emberek és olyan befektetőt, akik víziója és értékrendszere összeillett a miénkkel. És együtt átvészeltük az izlandi pénzügyi viharokat, anélkül, hogy a saját tőkénk vagy az ügyfeleink befektetései közvetlenül csökkentek volna. Habár szeretnék köszönetet mondani a tehetséges alkalmazottainknak elsősorban nekik, valamint a szerencsének és a megfelelő időzítésnek is, de 100%-ig meg vagyunk győződve arról, hogy sikerünket az értékeinknek köszönhetjük.

Had osszam meg önökkel mik is ezek. Hiszünk a kockázattudatosságban. Mit jelent ez? Úgy gondoljuk, hogy minden esetben értened kell a vállalt kockázat mértékét, és soha nem invesztálunk olyan dolgokba, amit nem értünk. Nem egy bonyolult dolog. De 2007-ben a jelzálog-hitelezés és a többi bonyolult pénzügyi struktúra csúcsán ez éppen ellentétes volt a vakmerő kockázatvállalással, amit a piacon láttunk. Hiszünk még az egyenes beszédben, kimondani úgy ahogy van egyszerű nyelvezettel, amit mindenki megért elmondani a negatívumokat ugyanúgy, mint a lehetséges pozitívumokat sőt, még a rossz hírt is, amit senki más nem akar kimondani, mint például a bizalmatlanságunk az izlandi pénzügyi szektor fenntarthatóságában, amit már hónapokkal a válság begyűrűzése előtt éreztünk. És, habár a pénzügyi szektorban dolgozunk, ahol az Excel az úr, hiszünk az érzelmi tőkében is. És hisszük, hogy megfelelő gondossággal bánni az érzelmekkel pont olyan fontos, mint megfelelő gondossággal eljárni a pénzügyekkel. Akik nyernek vagy vesztenek valódi emberek, nem Excel rubrikák.

(taps)

Végül, de nem utolsósorban, vannak a profitszerzésre vonatkozó elveink is, minket érdekel hogyan teszünk szert a profitra Tehát amellett, hogy gazdasági hasznot kívánunk elérni magunknak és a klienseinknek, hajlandóak vagyunk hosszú távon szemlélni a dolgokat. És szeretnénk szélesebben értelmezni a profitot, mint csupán a következő negyedév gazdasági eredményét. Szóval szeretnénk a profit mellett pozitív társadalmi és környezeti hasznot is látni a befektetéseinkből.

De ez nem csak az értékekről szólt, habár meggyőződésünk, hogy nagyon is számítanak. De ugyanúgy az üzleti lehetőségről is szólt. A feminin trend és a fenntarthatóság trendje fogják a legizgalmasabb befektetési lehetőségeket létrehozni az elkövetkező években. Ez az egész feminin trend nem arról szól, hogy a nők jobbak a férfiaknál, valójában arról szól, hogy mások, és ezáltal más értékeket, más módszereket dobnak be a közösbe. Mit is kapunk ezáltal? Jobb döntéseket, és kevesebb csordaszellemet. És ez a két dolog nagyon pozitívan hat a számlaegyenlegekre.

De felmerül a kérdés... most, az izlandi pénzügyi szektor összeomlása után és, egyébként Európában sem rózsásak a kilátások. És sokak szerint maguk Amerikában is komoly problémák felé robognak. Most, mindezzel a hátunk mögött és a rendelkezésre álló adatokkal, amik mind a változatosság előnyeit bizonyítják a döntéshozatal során, fogunk látni változást az üzleti és pénzügyi életben? Fogunk látni változást az irányításban?

Nos, megmondom egyenesen, mit gondolok erről. Vannak napok, amikor hiszem, hogy igen, de vannak napok, amikor tele vagyok kétséggel. Észrevették azt az elképesztő igyekezetet, amivel próbálták pontosan azt újjáépíteni ami a vesztünket okozta? (taps) Einstein azt mondta, az az őrültség definíciója, ha valaki ugyanazt teszi újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen. Szóval véleményem szerint a világ megőrült, mert túl sokszor látom, hogy újra meg újra ugyanazt tesszük, reménykedve, hogy most nem fog ránkdőlni. Több újító gondolatot szeretnék látni. Én bizakodó maradok. Ahogy a TED, én is hiszek az emberekben. És tudom, hogy a fogyasztók egyre tudatosabbak lesznek, és nemsokára valóban a pénztárcáikkal fognak szavazni, és ők, a kívülállók, fogják megváltoztatni az üzleti és pénzügyi szektort, amennyiben a változás nem fog belülről jönni.

De én a változás pártján állok, nem csoda, hiszen izlandi vagyok. A történelmünk tele van erős, bátor, független nőkkel egészen a viking időktől fogva. Szeretném elmesélni mikor vettem észre először, hogy a nők mennyit számítanak a társadalomban. Hét éves voltam -- épp édesanyám születésnapja volt -- 1975. október 24-e, amikor az izlandi nők kivettek egy szabadnapot. A munkahelyükről vagy otthonról, szabadságra mentek, és Izlandon semmi nem működött. (nevetés) Reykjavik központjába vonultak és napirendre tűzték a női témákat. Mondják, hogy ez egy globális folyamat kezdete volt. Számomra egy hosszú út kezdete, de aznap úgy döntöttem, fontos leszek. Öt évvel később Izland elnöknek választotta Vigdis Finnbogadottirt az első nőt, aki államfő lett, egyedülálló anya mellrák túlélő, akinek egyik mellét eltávolították. És egy alkalommal a kampány során az egyik férfi vetélytása arra célozgatott, hogy nem kellene elnöknek lenne; mert nő, mi több, inkább csak egy fél nő. Azon az estén nyerte meg a választásokat, mert visszavágott -- nem csak az ócska viselkedéséért vágott vissza-- de ezt mondta: "Nem szoptatni fogom az izlandi népet, hanem vezetni."

(taps)

Tehát hihetetlenül sok női példaképem volt, akik által lettem az, aki ma vagyok. De ennek ellenére a karrierem első 10-15 évét a női oldalam háttérbe szorítsával töltöttem. Az amerikai versenyszférában kezdtem, és teljesen meg voltam győződve arról, hogy csak az egyén számít, hogy nőknek és férfiaknak pont ugyanazok a lehetőségei. De később rá kellett ébrednem, hogy nem egészen ez a helyzet. Nem vagyunk egyformák. És ez így van jól --hiszen a különbözőségünk által hozunk létre és visszük tovább az életet. Ezért inkább el kellene fogadni a különbségeinket és szembenézni a kihívással.

A végső gondolat, amivel megosztanék Önökkel, az, hogy elegem van ebből a zsarnokságból, a vagy-vagy döntésekből-- vagy nő, vagy férfi. Itt az ideje, hogy elfogadjuk a köztünk lévő különbségeket. Ideje továbblépni a más az üzlet és más az emberszeretet eszmétől és kezdjünk el azon gondolkodni, hogyan lehetne jól csinálni. Így változtathatjuk meg a világot. Ez az egyetlen fenntartható jövő.

Köszönöm.

(taps)

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés